Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuvat ja epäily: Tämä mies varasti helsinkiläismiehen identiteetin – tunnistatko?

Poliisille on tehty rikosilmoitus, jonka mukaan helsinkiläisen miehen henkilötiedoilla on onnistuttu hankkimaan oikeudettomasti lainoja useista eri rahoituslaitoksista.

– Epäilemme, että asianomistajan tiedoilla on valmistettu suomalainen henkilökortti, johon on laitettu petollisesti pankeissa asioineen henkilön valokuva. Väärennetyllä henkilökortilla on onnistuttu avaamaan kahdessa pankissa pankkitilit, joihin liitetyillä verkkopankkitunnuksilla on onnistuttu ottamaan asianomistajan nimissä lainoja eri rahoitusyhtiöiltä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi tutkii epäiltyjä rikoksia törkeinä petoksina ja identiteettivarkautena. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet tämän vuoden lokakuun aikana.

– Tämän vuoden aikana on tullut ilmi muutamia tapauksia, joissa esimerkiksi pankin tai teleoperaattorin asiakaspalveluhenkilöstölle on tilinavaustapahtuman tai mobiilivarmenteen hankkimisen yhteydessä esitetty hyvätasoisia väärennettyjä henkilöasiakirjoja.

– Väärennökset ovat olleet tasokkaita, mutta asiakirjan huolellisessa tarkastuksessa niin sanottujen turvatekijöiden puute olisi ollut havaittavissa. Asiakirjojen turvatekijät pitää toki tietää ja niihin pitää osata kiinnittää huomiota, esimerkiksi henkilökortissa on useita turvatekijöitä, joiden avulla väärennös on paljastettavissa, Kortelainen sanoo.

Poliisi kehottaa asiakaspalvelutehtävissä toimivia erityiseen huolellisuuteen henkilöasiakirjojen oikeellisuuden varmistamisessa erityisesti niin sanotuissa kriittisissä henkilöllisyysasiakirjojen tarkistustilanteissa, kuten pankkitilin ja mobiilivarmenteen avauksissa.

Poliisi julkaisee valvontakamerakuvan rikoksesta epäillyn tavoittamiseksi ja uusien rikosten estämiseksi. Poliisi epäilee, että henkilökortin kuvassa oleva henkilö on sama kuin rahalaitoksen valvontakameran kuvassa.

Epäiltyjen tunnistamiseksi pyydetään lähettämään vihjeitä Helsingin poliisille osoitteeseen analyysi.helsinki(at)poliisi.fi.