Nappaako McDonald's tämän? Suomalaisyritys kehitti ainutlaatuisen kartonkisen pillin – "Ainoa liimaton pilli maailmassa"

Dolea Oy:n Mika Salo (oikealla) ja Ismo Sillanpää riemuitsivat Kasvu Openin voitosta torstaina Jyväskylässä. Marko Kauko

Miina Hakala

Mika Salomäen keksimät kartonkiset juomapillit saavuttivat menestystä, kun pillejä valmistava Dolea Oy vei startup-yritysten sarjan voiton Kasvu Openissa.

– Voitto merkitsee tosi paljon, koska Kasvu Openiin valitaan Suomen parhaita yrityksiä, joilla on kasvupotentiaalia, Salomäki sanoo Aamuposti-lehdelle.

Salomäki on kehitellyt kartonkipillit Hyvinkään Villatehtaalla toimivan Her Majesty’s Drinking Box -kehitysyhtiön nimissä.

Pillien kaupallistamisesta ja myymisestä vastaa Salomäen luotsaama Dolea Oy.

Salomäki ei voi vielä paljastaa kenen kanssa kauppoja on syntymässä, mutta mukana on esimerkiksi eräs tunnettu kansainvälinen pikaruokaketju.

Tänä vuonna yritys on tehnyt suuren harppauksen pillien tuotannossa, sillä syksyn aikana on valmistunut kone, jolla kartonkipillejä tuotetaan teollisesti.

– Kone on avainasemassa, koska nyt meillä on mahdollisuus vastata kysyntään, joka on ollut hurjaa. Nyt on mahdollista alkaa toimittaa pillejä pikapuoliin, hyvinkääläinen Salomäki kertoo Aamupostille.

Tuotantoa on jatkossa tarkoitus jakaa ulkomaille, ja koneita myydään tehtaille lisenssipohjaisesti.

Salomäen mukaan neuvotteluja on käyty niin Amerikassa, Euroopassa kuin Aasiassakin.

Dolea Oy tavoittelee nopeaa kasvua. Tarkkoja lukuja Salomäki ei halua avata esimerkiksi ensi vuoden tavoitteista, mutta hän sanoo, että ”miljoonaluokkiin tullaan pääsemään nopeasti”.

Euroopan Unioni on päättänyt kieltää kertakäyttöiset muovituotteet vuoteen 2021 mennessä. Salomäen mukaan tällä hetkellä maailman pilleistä 97 prosenttia on muovisia.

Paperisia pillejä tekevät toki muutkin kuin Dolea, mutta sillä on puolellaan kilpailuetu.

– Perinteiset paperipillit tehdään käärimällä yhteen kolme paperia, joista yksi kastellaan liimaan, mikä pitää pillin kasassa. Dolea-pilleissä käytetään Kotkamillsin kartonkia, jossa on muoviton pinnoite, joka voidaan kuitenkin kuumasaumata yhteen. Meillä on ainoa liimaton pilli maailmassa, Salomäki sanoo.

Kartonkisesta pillistä uutisoi ensin Aamuposti.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut