Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustusministeriö alkaa valvoa kiinteistökauppoja Suomessa – näistä maista tulevien on anottava ostolupaa

Puolustusministeriö tiedottaa 1.1.2020 voimaan astuvasta lakimuutoksesta koskien kiinteistökauppoja Suomessa.

Vuodenvaihteen jälkeen EU- ja ETA-alueiden ulkopuoliset ostajat tarvitsevat puolustusministeriön luvan kiinteistökauppoihin.

Luvan myöntäjäksi ryhtyvästä puolustusministeriöstä tulee siten myös lupaviranomainen.

Puolustusministeriö ilmoittaa käsittelevänsä lupahakemukset ja tekevänsä päätökset lupien myöntämisestä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Käytännössä se tarkoittaa, että EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tulevien ostajien on haettava lupaa joko ennen kiinteistökaupan tekoa tai kahden kuukauden kuluessa sen jälkeen.

– Lupaprosessilla ei pyritä hidastamaan tai hankaloittamaan ulkomaista kiinteistökauppaa Suomessa, mutta se antaa valtiolle tarvittaessa mahdollisuuden puuttua sellaiseen kiinteistöhankintaan, jonka voidaan katsoa vaarantavan kansallista turvallisuutta, puolustusministeriö tiedottaa.

Alkuvaiheessa lupaa haetaan lomakkeella ja myöhemmin sähköisessä asiointijärjestelmässä.

Puolustusministeriö on koonnut nettisivuilleen www.defmin.fi keskeisimmät tiedot uudistuksesta. Sivuja ilmoitetaan täydennettävän syksyn aikana, kun lupaprosessin eri vaiheet täsmentyvät.

ETA-maita ovat: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Islanti, Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tsekki, Unkari ja Viro.

ETA-maista vain Liechtenstein, Islanti ja Norja eivät kuulu EU:hun.