Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt yhä useampi varusmies nuuskaa – näin huulimälli vaikuttaa suusi terveyteen

Nuuskaaminen on lisääntynyt varusmiespalveluksessa, mutta tupakointi on vähentynyt. Puolustusvoimat on Ylen mukaan huolestunut nuuskan nousevasta käyttötrendistä.

– Meillä on täsmälleen sama tilanne kuin muuallakin yhteiskunnassa, eli nuuskaaminen on lisääntynyt. Jos tehdään kysymällä pistokoe, niin nuuskaaminen on selvästi yleistynyt, Puolustusvoimien työ- ja palvelusturvallisuuspäällikkö, arvioi kapteeni Pasi Huomio

Keuhkoterveysjärjestö Filhan mukaan varusmiespalvelusta suorittavista miehistä tupakoi päivittäin joka neljäs.

Kolmena vuonna tehdyssä kyselyssä nuuskaa käytti päivittäin enimmillään noin joka viides. Kysely tehtiin vuosina 2014–2016 ja vastaajina oli lähes 5 000 varusmiestä.

Nuuskan käyttö on tupakoinnin ohella vaaraksi suunterveydelle, ja lisäksi se aiheuttaa voimakasta riippuvuutta, arvioi Suomen hammaslääkäriliitto tiedotteessaan.

Nuuska sisältää yli 2 500 kemikaalia, joista lähes 30 on syöpää aiheuttavia. Nikotiinia nuuskassa on jopa 20 kertaa tupakkaa enemmän.

Tavanomaisella päiväannoksella nuuskan käyttäjä saa nikotiinia jopa viisi kertaa enemmän kuin tupakoitsija.

Erityisesti nuorilla nikotiiniriippuvuus voi kehittyä nopeasti, jopa satunnaisen käytön seurauksena.

– Nuuskan ensimmäiset jäljet näkyvät suussa yleensä pahanhajuisena hengityksenä, hampaiden värjäytyminä ja kulumina sekä paksuuntuneena norsunnahkamaisena limakalvona, kertoo erikoishammaslääkäri Anna Maria Heikkinen

Pitkään käytettynä nuuska aiheuttaa esimerkiksi ikenien vetäytymistä ja altistaa paljastuneiden hampaiden kaulojen reikiintymiselle.