Tutkimus: näin suomalaiset pieksävät toisiaan – nyrkki heiluu nyt useammin aamuyöllä

Aamuöiset tappelut ovat parin viime vuoden aikana lisääntyneet Suomessa. Taustalla arvioidaan olevan alkoholilain muutos ja ravintoloiden aukioloaikojen vapautuminen.

Vuosina 2018–2019 kello 04–06 välillä tapahtuneiden pahoinpitelyiden määrä on noussut aiempiin vuosiin verrattuna.

Muutos ei kuitenkaan ole lukumäärissä tarkasteltuna suuri ja hävinnee osittain yöaikaan tapahtuneiden pahoinpitelyiden yleisen lukumäärän laskun taakse.

Asiasta kertoo yliaktuaari Kimmo Haapakangas Tilastokeskuksen Tieto & Trendit -julkaisussa. Myös poliisi on tiedottanut aamuyön tuntien pahoinpitelyiden lisääntyneen.

Kello aamuneljän jälkeen – mutta ennen kahdeksaa – tapahtuneiden pahoinpitelyiden osuus on kasvanut noin 9 prosentista vajaaseen 11 prosenttiin.

Vastaavasti puolenyön jälkeen, mutta ennen neljää tapahtuneiden pahoinpitelyiden osuus on laskenut vajaasta 37 prosentista hieman alle 30 prosentin vuodesta 2013.

Tilastokeskuksen vapaa-aikatutkimuksen mukaan yökerhoissa käynti on vähentynyt viime vuosina. Tämä saattaa myös vaikuttaa yöaikana tapahtuneiden pahoinpitelyiden määrän laskuun.

Pahoinpitelyiden kokonaismäärässä ei viime vuosina ole tapahtunut suuria muutoksia. Vuosina 2015–2018 on tullut vuosittain ilmi noin 33 600 tapausta.

Pahoinpitelyt ovat siirtyneet julkisilta paikoilta yksityisasuntoihin. Kun suomalaisen nyrkki puhuu, se tapahtuu yli 40-prosenttisella varmuudella jonkun kotona ja useimmiten talviaikaan.

Joka kymmenes nyrkkitappelu käydään ravintoloissa ja joka kolmas pahoinpitely puolestaan yleisillä paikoilla.

Suurimmillaan ravintoloissa tapahtuvien pahoinpitelyiden osuus on joulukuussa: 12,5 prosenttia. Toisaalta tammikuu on yhtä rauhallinen kuin heinäkuu.

Viikonpäivistä maanantai, tiistai ja keskiviikko ovat väkivallan suhteen selkeästi rauhallisempia ja lauantai levottomin.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut