Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työttömän peruspäiväraha nousee 20 e/kk – näin paljon se nostaa ansiosidonnaista vuonna 2020

Työttömän peruspäivärahaan on tulossa 20 euron korotus ensi vuoden alussa. Se vaikuttaa epäsuorasti myös ansiopäivärahaan.

Tasokorotusta peruspäivärahaan on esittänyt hallitus. Esityksen mukaan korotuksella pyritään muun muassa vähentämään eriarvoisuutta.

Yleinen työttömyyskassa YTK on laskenut, että ansiopäivärahaa korotus nostaa keskimäärin muutaman euron kuukaudessa.

Työttömyysturvaan korotus tehtäisiin siten, että peruspäivärahaa nostetaan 20 eurolla kuukaudessa. YTK:n mukaan se käytännössä tarkoittaa, että pykälään merkitään peruspäivärahan suuruudeksi 33,33 euroa päivältä.

Peruspäiväraha on tällä haavaa 32,40 euroa päivältä. Laskennallisesti kuukaudessa on 21,5 maksupäivää, joten 0,93 euron korotus etuuspäivältä vastaa 20 euroa kuukaudessa.

Muutos peruspäivärahaan vaikuttaa myös ansiopäivärahaan, joka muodostuu perusosasta ja ansio-osasta. Perusosa on peruspäivärahan suuruinen.

Nyt 2 500 euron kuukausipalkkaa vastaava ansiopäiväraha on 67,93 euroa.

YTK toteaa, että muiden seikkojen pysyessä samana, olisi vastaavilla tiedoilla laskettu ansiopäiväraha lakimuutoksen jälkeen 67,99 euroa.