Lommila saa edelleen odottaa kauppakeskustaan – Nykyiset neliömäärät eivät riitä Keskolle ja HOK-Elannolle

Havainnekuva Lommilaan kaavaillusta kauppakeskuksesta on vuodelta 2014. Pitkään kiistelty hanke ei ole edennyt. Arkisto/Arkkitehdit Tommila Oy

Anniina Virtanen

– Hanke on kehitysvaiheessa, Keskon aluejohtaja Timo Heikkilä vastaa, kun kysytään Lommilan kauppakeskushankkeen kuulumisia.

– Paitsi että kaupallinen kehitystyö etenee eri muodoissa, myös uusi maakuntauudistus on tarkastelukohteena, hän jatkaa.

Hän viittaa Uusimaa-kaavaan, jonka ehdotus on nähtävillä ja kommentoitavana 8. marraskuuta saakka. Ehdotuksessa Turunväylän ja Kehä III:n risteyksekseen on sijoitettu ympyrä, joka merkitsee kauppaa, joka vaatii paljon tilaa, mutta ei kilpaile keskustaan sijoittuvan kaupan kanssa ja jonka tyypillinen asiointitiheys on pieni.

– Päivittäistavarakauppa aiheuttaa yleensä paljon asiakasvirtaa. Kärjistäen kaavaehdotuksen voisi tulkita niin, että siellä kävisi mahdollisimman vähän väkeä. Meidän päivittäistavarakaupassa käy paljon väkeä, hän sanoo.

110 000 neliön kauppakeskus on Keskon ja HOK-Elannon yhdessä ajama hanke. Yritykset omistavat jo kauppapaikan maat Turunväylän ja Kehä III:n risteyksessä. Tosin maakauppojen aikaan kaavoituksessa sallittiin 10 000 neliötä päivittäistavarakaupoille.

Valtuusto hyväksyi pitkään pyöritellyn asemakaavan vuonna 2015. Vuonna 2017 korkein hallinto-oikeus ei antanut Uudenmaan ely-keskukselle enää jatkovalituslupaa Helsingin hallinto-oikeuden vuosi sitten antamaan päätökseen, jossa Lommilan kaavasta tehdyt valitukset hylättiin.

Näin ollen rakentaminen olisi voinut alkaa jo ajat sitten. Asemakaavaan sisällytetyt neliömäärät eivät kuitenkaan riittäneet HOK-Elannolle ja Keskolle.

Asemakaavassa päivittäistavarakaupalle annettiin 4 000 neliötä. Kauppakeskukseen tulevien Prisman ja Citymarketin täytyisi olla noin puolet pienempiä kuin normaalisti.

– Lommila on vaikea toteuttaa tuollaisella rajoituksella. Selvitämme edelleen vaihtoehtoja, miten voisimme edetä, HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen sanoo.

– Lommilan kokoista kauppakeskusta ei voi rakentaa, jos se ei ole vahvasti ankkuroitu, hän sanoo.

Vahvalla ankkuroimisella hän tarkoittaa päivittäistavarakaupan tarjontaa. Lommilan on Karjalaisen mukaan tarkoitus olla seudullinen kauppakeskus, jolloin sen vaikutusalue on laaja. Sen vuoksi pieni tai keskikokoinen päivittäistavarakauppa ei riitä.

On vaikeampaa saada muuta toimintaa kauppakeskuksen ympärille, jos päivittäistavarakaupan vetovoima ei ole tarpeeksi suuri.

On myös käyty keskusteluja Espoon kaupungin kanssa, että vaarantaako kauppakeskushanke Espoon keskuksen vetovoiman.

– Meidän näkemyksemme mukaan Lommila ja Espoon keskus ovat yhteenkasvavaa aluetta, ne eivät kilpaile keskenään, Heikkilä kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 2. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 3. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 4. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 5. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 6. Pääkirjoitus: Lemmikki ei ole hetken päähänpisto
 7. Vainio 8.8.
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 10. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 11. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 12. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 13. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 14. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 15. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 2. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 3. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 4. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 5. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 6. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 7. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 10. Espoonlahden asiointipiste avautuu kuukausien tauon jälkeen – "Flunssa- tai vatsaoireita potevana ei saa tulla"
 11. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
 12. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 13. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 14. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 15. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.