Kela teki lähes 2 miljoonaa päätöstä perustoimeentulotuesta – yleisimmin tukea maksetaan vieraskielisille ja harvemmin ruotsinkielisille

Suomessa sai viime vuonna perustoimeentulotukea yhteensä 403 040 henkilöä. arkisto/Tiina Örn

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kelan tilastojen mukaan Suomessa sai viime vuonna perustoimeentulotukea yhteensä 403 040 henkilöä. Tukea koskevia ratkaisuja Kela teki lukumäärällisesti moninkertaisesti, yhteensä lähes kaksi miljoonaa (1 911 415).

Oikeus perustoimeentulotukeen ratkaistaan Kelassa laskemalla henkilön tai kotitalouden tulot, varat ja menot.

Suomessa asuva tai oleskeleva voi saada toimeentulotukea, jos tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin menoihin, kuten ruokaan, asumiseen, lääkkeisiin ja vaatteisiin.

Kyseessä on viimesijainen ja lyhtyaikaiseksi tarkoitettu tukimuoto, jota haetaan vasta ensisijaisten tukien, kuten asumistuen ja työttömyyskorvauksen jälkeen.

Kelan maksaman perustoimeentulotuen lisäksi kunnan sosiaalitoimisto voi harkintansa mukaan myöntää täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea. Niiden määrä ei selviä Kelan laskelmista.

Perustoimeentulotukea vuonna 2018 saaneista henkilöistä suomenkielisiä oli 78,2 prosenttia, ruotsinkielisiä 1,7 prosenttia ja vieraskielisiä 22,1 prosenttia.

Vieraskieliset olivat tuen saajina yliedustettuina suhteessa väkilukuun, koska heidän osuutensa väestöstä on 7,1 prosenttia. Vastaavasti ruotsinkieliset saivat tukea suhteellisen harvoin; heidän osuutensa väestöstä on 5,2 prosenttia.

Suomenkielisiä on Suomen väestöstä 87,6 prosenttia.

Kelan tuorein tilasto perustoimeentulotukea saaneista on syyskuulta, jolloin tukea maksettiin 125 735 kotitaloudelle. Niistä 44 976 kotitaloutta oli sellaisia, joilla oli vuokramenoja ja perustoimeentulotuen perusosaa pienemmät tulot. Käytännössä ne ovat kotitalouksia, jotka elävät kokonaan yhteiskunnan tukien varassa.

Kieliryhmien osalta ei ole saatavilla tilastoa, josta selviäisi niiden saamaan tuen laajuus.

Vuoden tarkastelujaksolla tukea maksettiin vähiten viime vuoden joulukuussa, jolloin perustoimeentulotukea saaneita kotitalouksia oli yhteensä 118 911. Niistä 36 279 kotitaloutta oli sellaisia, jotka asuvat kokonaan tukien varassa.

Kelan tutkimuspäällikön Signe Jauhiaisen mukaan notkahdus on johtunut perinteisesti veronpalautuksista, jotka vielä ennen kuluvaa vuotta maksettiin joulukuussa.

Tänä vuonna verottaja maksoi valtaosan palautuksista jo heinä-syyskuussa, mikä näkyy tilastoissa.

– Veronpalautukset ovat näkyneet tukimaksujen vähentymisenä joulukuussa, mutta nyt niiden vaikutus jakautuu useammalle kuukaudelle, Jauhiainen sanoo.

Viimeisen 12 kuukauden aikana perustoimeentulotukea maksettiin runsaimmillaan heinäkuussa, jolloin tukea sai 153 988 kotitaloutta. Niistä 60 459 kotitaloutta oli sellaisia, joiden asumismenot Kela maksoi kokonaisuudessaan.

Kesäkuukausina lukemia nostavat toimeentulotuen varaan jäävät opiskelijat.

Asuminen muodostaa lähes puolet perustoimeentulotukea saaneiden kotitalouksien menoista.

Suurten kaupunkien vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista noin viisi prosenttia maksetaan perustoimeentulotuella.

Ansiotuloja on vain noin kuudella prosentilla perustoimeentulotuen saajista.

Ansiotuloja tienaavat yleisimmin naiset, kahden vanhemman perheet ja Uudellamaalla asuvat.

Ansiotuloja oli vähemmän niillä, joille oli maksettua toimeentulotukea pitkäaikaisesti.

Toimeentulotuen myöntämisessä on käytännöksi vakiintunut se, että korkeintaan 150 euron tulot jätetään kokonaisuudessaan ottamatta huomioon.

Aiheeseen liittyvää

  1. Hyvä työllisyys ei auta vieraskielisiä: Osuus toimeentulotuensaajista on kivunnut jopa 42 prosenttiin 21.10.2019 15:39
  2. Kela: Perimme takaisin maksettuja toimeentulotukia sadoilta ihmisiltä – näin juristi perustelee 2.10.2019 11:06
  3. Toimeentulotuki pamahtaa nyt tiskiin yhä nopeammin – joka kuukausi Kelalla 220 000 avuntarvitsijaa 2.1.2019 15:05
  4. Laillisuusvalvoja: Kela ylitti toimivaltansa ja leimasi toimeentulotukiasiakkaita 12.4.2018 12:37

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut