Työnantajat pettyivät postilakon uhkaan – "Ongelma ei selviä pää pensaassa"

Postin työnantaja- ja työntekijäliitot ovat eri mieltä kolmen viikon kuluttua uhkaamassa olevan postilakon mielekkyydestä. Kuvituskova. Armi Suojanen

Jari Pietiläinen

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on kertonut tänään julkisuudessa aloittavansa kaksi viikkoa kestävän lakon 11. marraskuuta, ellei työehtosopimusneuvotteluissa työnantajan kanssa päästä sopuun.

Palvelualojen työnantajat Palta ei ole saanut työriitalain edellyttämiä virallisia lakkoilmoituksia.

PAU ja Palta käyvät parhaillaan neuvotteluja Postin työehtosopimuksesta, ja neuvotteluita on tarkoitus jatkaa valtakunnansovittelijan luona tänään tiistaina.

Lakko ei ole Paltan mukaan oikea tapa löytää ratkaisu tilanteeseen.

– On surullista, että PAU antaa lakkoilmoitukset työnantajalle julkisuuden kautta samana päivänä, kun neuvotteluosapuolet ovat menossa vapaaehtoiseen sovitteluun, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo.

Työnantajapuoli etsii oman käsityksensä mukaan neuvotteluissa ratkaisua, joka ottaa huomioon alan murroksen ja nykyisen kilpailutilanteen sekä varmistaa sen, että postilaisille riittää töitä myös jatkossa.

– Paperipostin määrä vähenee Suomessa nopeammin kuin missään muualla Euroopassa: vuodessa 100 kirjeestä 14 poistuu. Tätä muutosta ei voi pysäyttää. Palta korostaa tiedotteessaan.

Aarron mukaan Palta ei ole esittänyt työehtosopimuksen vaihtamista, vaan nykyisen sopimuksen kehittämistä lähemmäs Postin kilpailijoiden noudattamaa Jakelualan sopimusta.

– Olemme myös taanneet nykyisiä palkkoja sekä keskeisiä lisiä vastaavan ansion säilymisen sopimuskauden ajaksi. Tavoitteenamme on mahdollistaa Postin pärjääminen myös tulevaisuudessa ja sitä kautta turvata työpaikkoja sekä luoda niitä myös lisää, Aarto jatkaa.

PAU on Aarron mukaan ollut haluton neuvottelemaan alan ongelmien ratkaisemisesta.

– Se haluaa käytännössä jatkaa vanhaa sopimusta alan murroksesta välittämättä. Pidän tätä erittäin valitettavana. Ongelmat eivät häviä mihinkään sillä, että pistetään pää pensaaseen, Aarto näpäyttää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronakriisi taustalla: Elokuvakeskus ja hotelli eivät tulekaan Tapiolaan, tilalle "pääkonttoritasoisia" toimistotiloja
 2. Kesälomalaiset Louna ja Wilma olivat ensimmäisinä isossa altaassa – maauimalassa ja uimahallissa noudatettiin uusia sääntöjä
 3. Laajalahden Bredis alkaa kasvaa – valmista pitäisi olla kesällä 2021
 4. Leppävaarassa jonotettiin uimahalliin ja maauimalaan kello 6.30 lähtien
 5. Kulttuuriin ja liikuntaan esitetyt leikkaukset antavat esimakua Kirkkonummen kunnan säästötavoitteista
 6. Kulttuurikeskuksen ensimmäisessä yleisötilaisuudessa kuullaan runoja
 7. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 8. Asennustyöt sulkevat kaistoja Kehä I:n tunnelissa Leppävaarassa
 9. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen
 10. Omakotiliitto: Suurimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä yhä enemmän – Kallein mökkikunta veloittaa tuplasti maksuja halvimpaan verrattuna
 11. Sarjarattijuoppo välttyi vangitsemiselta, kaahasi vielä samana iltana varastetulla moottoripyörällä humalassa ja aineissa Helsingissä
 12. "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – nuorison joukkotappelu levisi illalla myös Pasilaan
 13. Kehäradan ja Keravan junat eivät kulje kuten pitäisi – vika vaikuttaa myös kaukoliikenteeseen
 14. USU-gallup: Suomalaiset aikovat reissata tänä kesänä kotimaassa vähintään entiseen malliin
 15. Harkkamatsissa FC Honka kohtaa FC Lahden – yleisömäärää rajattu

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.