Uudet luvut Kelalta: Jopa kolmasosa asumistuista maksetaan vieraskielisille

Vieraskielisten vähäinen kysyntä työmarkkinoilla sekä työssäkäyvien alhainen palkkataso näkyvät Kelan asumistukitilastoissa. Anton Soinne

Crista Lassfolk-Feodoroff

Vantaalla viime vuonna maksetuista Kelan asumistuista noin kolmannes maksettiin vieraskielisille asukkaille. Espoossa heidän osuutensa oli reilu neljännes ja Helsingissä noin viidennes.

Turussa, Tampereella ja Oulussa vieraskielisten osuus oli selvästi vähäisempi, laskee Kelan tutkimuspäällikkö Signe Jauhiainen

– Vieraskielisten vähäinen kysyntä työmarkkinoilla sekä työssäkäyvien alhainen palkkataso ovat selkeitä syitä heidän saamiensa tukien paljouteen, Jauhiainen arvioi.

– Lisäksi asumistuen saajien määrään vaikuttaa esimerkiksi perheenjäsenten lukumäärä, Jauhiainen muistuttaa.

Valtakunnallisesti asumistukea saavista asukkaista vieraskielisiä on lähes 14 prosenttia.

Yleisimmin asumistukea saavien äidinkieli oli viime vuonna suomi, ruotsi, venäjä, arabia, somali, viro, kurdi, englanti, persia tai espanja.

Kieliryhmien kärkikymmenikkö selviää Kelan tilastoista.

Kela saa tiedon asiakkaidensa äidinkielestä väestörekisterin kautta.

Asumistuensaajien määrää ei ole suhteutettu tilastoissa kieliryhmien osuuteen väestössä, mutta tutkimuspäällikkö Signe Jauhiainen vahvistaa niiden korreloivan keskenään.

– Esimerkiksi venäjänkielisiä asumistuen saajia on paljon, koska heitä on Suomessa runsaasti, Jauhiainen sanoo.

Helsingin 87 652 asumistukea saaneesta asukkaasta 20 prosenttia eli viidennes oli viime vuonna vieraskielisiä. Yleisimmin tukea saivat venäjänkieliset ( 3 500 henkilöä), arabiankieliset ( 1 975) ja somalinkieliset ( 1 951).

Lisäksi kärkikymmenikön ulkopuolisia vieraskielisiä tuensaajia oli Helsingissä yhteensä 8 024 henkilöä, joista yli puolella oli joko tuntematon äidinkieli (3 537) tai tieto äidinkielestä puuttui (1 703).

Espoossa ja Kauniaisissa asumistukea maksettiin viime vuonna 18 281 suomenkieliselle, 1 035 arabiankieliselle, 1 035 ruotsinkieliselle, 996 venäjänkieliselle, 708 vironkieliselle, 497 somalinkieliselle ja 362 kurdinkieliselle. Kärkikymmenikön ulkopuolisista kieliryhmistä asumistukea sai 3 550 vieraskielistä kaupunkilaista.

Vieraskielisten osuus oli 28 prosenttia.

Vantaalla asumistukea saaneista 33 prosenttia oli viime vuonna vieraskielisiä. Yleisimmin asumistukea saivat venäjänkieliset (1 371), somalinkieliset (966) ja arabiankieliset (922).

Kymmenen yleisimmän kieliryhmän lisäksi asumistukea sai Vantaalla 1 787 henkilöä, jolla oli jokin muu tunnettu äidinkieli sekä 1 732 henkilöä, jolta tieto äidinkielestä joko puuttui tai kieli oli tuntematon.

Tampereella vieraskielisten osuus asumistuen saajista oli viime vuonna kymmenen prosenttia. Yleisimmin asumistukea saivat viime vuonna venäjänkieliset (591), arabiankieliset (560) ja somalinkieliset (179). Kymmenen yleisimmän kieliryhmän lisäksi asumistukea sai yhteensä 1 941 vieraskielistä kaupunkilaista.

Turussa asumistukea saaneista 14 prosenttia oli vieraskielisiä. Yleisimmin yhteiskunnan tukea asumiskustannuksiinsa saivat kieliryhmistä arabiankieliset (577), venäjänkieliset (564) ja somalinkieliset (373). Yleisimpien kymmenen kieliryhmien lisäksi asumistukea sai viime vuonna  2 228 vieraskielistä asukasta.

Oulussa asumistukea saaneista seitsemän prosenttia oli vieraskielisiä. Vuonna 2018 asumistuen saajista yleisimmin tukea saivat arabiankieliset (246), venäjänkieliset 197) ja somalinkieliset (162). Yleisimpien kieliryhmien lisäksi asumistukea sai 910 vieraskielistä asukasta.

LUE MYÖS:Hyvä työllisyys ei auta vieraskielisiä: Osuus toimeentulotuensaajista on kivunnut jopa 42 prosenttiin

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Yksi kuoli raskaan ajoneuvon ja henkilöauton nokkakolarissa Kirkkonummella – onnettomuuspaikalla kantatie 51:llä käytössä kiertotie
 2. Espooseen aukeaa ensi viikolla uusi koronatestien drive in -kaista – sijoituspaikkana Tapiola
 3. Espoolaisen Markuksen, 26, elämäntarina kosketti – saa elämänsä ensimmäisen työpaikan lakutehtaalla ja omistusasunnon
 4. Kirkkonummi aloittaa maanantaina kangasmaskien jaon – jokainen hakija saa kolme
 5. Poliisilta lisätietoa Kirkkonummen kuolonkolarista – kuorma-auto törmäsi ajoneuvoyhdistelmän keulaan kolaroineeseen henkilöautoon
 6. Moottoripyöräilijä kuoli Espoossa kolarissa henkilöauton kanssa
 7. Espoossa todettu 981 koronatartuntaa – viikon aikana 30 uutta tapausta
 8. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 9. Leppävaaran uimahallissa ja maauimalassa viikonloppuna olleella henkilöllä todettu koronavirustartunta
 10. Kauniainen aloitti jo kasvomaskien jakamisen vähävaraisille
 11. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 12. Maskisuositus tuli: Espoo pohtii nyt, missä ja milloin kasvomaskeja aletaan jakaa vähävaraisille
 13. Tapiolan kahluualtaan kausi vetelee viimeisiään – allasta aletaan tyhjentää jo maanantaina
 14. Kiekko-Espooseen myös kanadalaisväriä – konkarisentteri on tuttu liigasta ja KHL:stä
 15. Espoo kertoo maanantaina kasvomaskien jakelusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.