Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saimaannorppia hukkuu kalanpyydyksiin joka vuosi, ja nyt kuolemille halutaan loppu uudenlaisella katiskalla – yksi pieni lisäosa ratkaisee

Norppaturvallisten Saimaa-katiskojen rakennustalkoot jatkuivat viime viikolla, kun katiskatalkoiden talvikausi pyörähti käyntiin Luonto- ja tiedekeskus Saimaariumissa. Jatkossa talkoita tullaan järjestämään noin kerran kuukaudessa.

Katiskamalli sai alkuna luontokuvaaja ja dokumentaristi Juha Taskisen halusta innostaa kalastajia norppaturvalliseen katiskalastukseen. Saimaa-katiska on alun perin ammattikalastaja Markku Kettusen prototyyppiin perustuva kaksinieluinen katiskamalli.

– Saimaa-katiska on kalapyydys, joka on tehty Saimaata varten, Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen kertoo.

Hänen mukaansa tavallinen katiska on norpille ja kuutille surmanloukku. Saimaa-katiskan nielussa on turvalanka, joka estää nielun leviämisen, jolloin norpat eivät pääse sen sisään.

Tiaisen mukaan katiskatalkoot ovat saaneet hyvän vastaanoton. Talkoita on järjestetty niin avoimena, kuin myös esimerkiksi osakaskunnissa ja kouluissa.

Norppaturvallisen katiskan valmistaminen on mahdollista myös kotioloissa. Ohjeet ja lista rakentamiseen tarvittavista välineistä löytyvät Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivuilta.

Saimaannorppakoordinaattori kehottaa Saimaalla kalastavia korvaamaan verkot Saimaa-katiskalla.

– Katiska ei ole sama asia, mutta se on hyvä pyydys vapaa-ajankalastajalle. On pyydyksiä, jotka ovat vaarallisia ja jotka ovat turvallisia norpalle, Tiainen toteaa.

Jotta Saimaalla voi kalastaa turvallisin mielin, ilman pelkoa saimaannorppakuolemista täytyy kiinnittää huomio kalastusvälineisiin.

– Täytyy kalastaa välineillä, jotka eivät tapa tai vahingoita norppia. Verkkoja ei saa norppaturvalliseksi, Tiainen muistuttaa.

Hänen mukaansa ammattikalastuksen puolella käytetään paljon norppaturvallisia pyydyksiä kuten troolia, nuottaa ja norppaturvallisiksi kehitettyjä rysiä.

Saimaannorpan lisäksi Saimaassa elää muitakin uhanalaisia lajeja kuten järvilohi ja saimaannieriä, jotka kärsivät verkkokalastuksesta.

Tänä vuonna Metsähallituksen tietoon on tullut kuusi kalapyydyksiin kuollutta norppaa. Tiaisen mukaan norppakuolemien määrä on todellisuudessa kahdesta kolmeen kertaan suurempi havaintoihin nähden.

Tänä vuonna saimaannorpan kanta-arviota ei ole vielä tehty. Tiainen arvioi, että kanta voi olla edelleen hitaassa kasvussa.

– Viimeisin arvio norppien määrästä on vajaa 400 yksilöä, tuskin kanta on paljoa muuttunut. Ei ole merkkejä, että kanta olisi laskenut, Tiainen kertoo.