"Kirjailijan työ voi olla jopa tylsää" – näin täräyttää dekkaristi Christian Rönnbacka, joka on tänä vuonna kirjoittanut myös aaveista ja stripparista

Christian Rönnbacka on kirjoittanut muun muassa Nikkilän entisestä sairaalasta, joka toimii keskeisenä tapahtumapaikkana dekkarissa Rakennus 31. Sami Lettojärvi

Ulla Yliherne

Kirjailija Christian Rönnbackalla on riittänyt kiirettä. Häneltä on ilmestynyt tämän vuoden aikana jo kolme teosta. Rönnbacka tunnetaan parhaiten dekkaristina, jonka luoma hahmo komisario Antti Hautalehto, on seikkaillut Sipoon ja Porvoon maisemissa nyt jo seitsemän kirjan verran.

Tämän syksyn aikana Rönnbacka on ollut esillä paitsi uusimman Hautalehto-dekkarinsa, myös kahden muun, toisistaan hyvin erilaisten kirjaprojektien takia.

Syyskuussa päivänvalon näki Aavedata, Aavetutkijan käsikirja, jonka Rönnbacka on tehnyt yhdessä Aaveiden jäljillä -tv-sarjasta tuttujen Jupe ja Marko Keskitalon kanssa. Syksyllä julkaistiin myös Rönnbackan kirjoittama teos suomalaisen stripparin, Irina Tundran elämästä.

– Aavedatan, Irina Tundran ja viime vuonna ilmestyneen Viskiretken tekeminen on ollut oikeastaan kuin lomalla olemista dekkarikirjailijan työstä. Tietokirjojen tekeminen on paljon hitaampaa ja haastavampaa kuin fiktion tekeminen, Rönnbacka toteaa.

Kirjailijan työ onkin Rönnbackan mukaan toisinaan puhdasta puurtamista, joka on kaukana illuusiosta kahvilassa istuskelevasta kynäniekasta.

– Usko pois, kirjailijan työ voi olla jopa tylsää jos kirjoittaa liian tutuista aiheista, hän sanoo.

Mielenkiintoiset työtehtävät ovat kuitenkin estäneet Rönnbackaa urautumasta. Poliisina ja vakuutusetsivänä työskennellyt kirjailija myöntää, että hänellä on usein monta projektia samanaikaisesti työn alla.

– Ennen Viskiretkeä päätin, että synnytän yhden uuden työidean päivässä. Sparraan näin itseäni ja ne ideat, jotka jäävät mielestäni viivan päälle, koeponnistan muilla. Jouduin kuitenkin äkkiä lopettamaan tämän systeemin, sillä kalenterini meni tukkoon jo heti ensimmäisten kustantajalle esittämieni ideoiden jälkeen.

Ennen kuusi vuotta sitten Keravalle tapahtunutta muuttoa, Rönnbacka ehti asua eri puolilla Sipoota yhteensä kymmenen vuoden ajan. Ei siis ole ihme, että elokuussa ilmestynyt uusin Hautalehto-dekkari Majakka, sijoittuu jälleen vahvasti Itäiselle Uudellemaalle.

– Sipoonlahti ja Kalkkiranta ovat muun muassa kirjan tapahtumapaikkoja, Rönnbacka paljastaa.

Isoa roolia näyttele luonnollisesti myös Porvoon ulkosaaristossa sijaitseva Söderskärin majakka, joka komeilee kirjan kansikuvassa.

– Olen siinä mielessä samanlainen kun Antti, että en nauti merestä. Lähdin kuitenkin kirjaa varten käymään Söderskärin majalla. Se oli rupunen reissu. Tuulta ja myrskyä. Vaikka meillä oli vaimon kanssa kaikki talvivaatteet päällä, kylmä tuli silti, Rönnbacka muistelee.

Rönnbacka kertoo ottaneensa tietoisen riskin pitäessään välivuoden tuoreimpien Hautalehto-dekkarien välissä. Syynä oli suomalaisesta viski-kulttuurista kertovan tietokirjan teko, joka kuljetti Rönnbackaa eri tislaamoihin ympäri maata.

– Tauossa on aina riskinä, että lukija pettyy ja möksähtää, jos kirjasarjaan tulee pidempi tauko. Onneksi tässä kävi päinvastoin. Majakka nousi syyskuun Mitä Suomi lukee -listan kahdeksannelle sijalle, hän iloitsee.

Vakuutusetsivästä kirjailijaksi

Syntynyt vuonna 1969.

Kotoisin Pohjanmaalta, Evijärveltä mutta on asunut muun muassa Sipoossa. Nykyinen koti on Keravalla.

Työskennellyt vakuutusetsivänä, keskusrikospoliisissa ja poliisina pääkaupunkiseudulla.

Kirjoittanut myös tietokirjoja muun muassa vakuutusetsivän työstä, suomalaisesta viskistä ja sen tekijöistä sekä strippari Irina Tundrasta.

Ensimmäinen Antti Hautalehdosta kertova dekkari, Operaatio Troijalainen, ilmestyi vuonna 2012. sarjasta on ilmestynyt seitsemän osaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 2. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 3. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 4. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 5. Tapiolan pihoilta Espoon johtajaksi – 60 vuotta täyttävä Jukka Mäkelä on varttunut yhdessä kasvavan Espoon kanssa
 6. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 7. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä
 8. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 9. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 10. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 11. Raidejokerin työt aiheuttavat muutoksia kevyen liikenteen reitteihin Linnoitustiellä Leppävaarassa
 12. Hammashoidon arkipäivystys muuttaa Espoon sairaalaan
 13. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 14. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 15. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.