Hitiksi noussut lastenkirja eläimistä saa nyt jatkoa ja nostaa esiin ihmisen vastuun – "Aihepiiriä on vaikea sivuuttaa"

Laura Merzin ensimmäinen kirja oli nimeltään Tuhat ja yksi otusta, nyt ollaan Otusten joukossa. - Sarja jatkuu. Heli Kurimo

Helena Soinio

Lohjalaistaiteilija Laura Merziltä on ilmestynyt uusi lasten kuvakirja nimeltään Otusten joukossa. Se on jatkoa hänen edelliselle eläimistä kertovalle kirjalleen Tuhat ja yksi otusta.

Kumpikin on suunnattu lapsille viidestä vuodesta ylöspäin. Aivan pienille lapsille kuvat voivat olla vielä vaikeita hahmottaa. Tekstit on kirjoittanut Aino Järvinen

– Hän on kirjoittanut ne kuvieni ja ideoitteni pohjalta, ja olemme yhdessä keskustelleet tekstien sisällöistä, Merz kertoo tekstien syntyprosessista.

Uudessa kirjassa esitellään jälleen lukuisia eläinlajeja hauskoin, erittäin pelkistettyjen mutta samalla hyvinkin nappiin osuvien viitteellisten hahmojen avulla.

Siinä missä kuvat ovat lennokkaita ja taiteellisia, tekstit ovat huolellisesti tehtyjä ja hiukan runollisiakin, ja faktat kohdallaan.

– Halusimme yhdistää taiteen ja tiedon.

Merzin ensimmäinen kirja oli menestys ja myy nyt jo kolmatta painostaan. Se saavutti menestystä myös erilaisissa kuvituskilpailuissa.

Samalla kun uusi teos käsittelee eläinten kuten pandojen, valaiden, muurahaisten, etanoiden tai orankien ja kilpikonnien elämää ja poimii siitä jännittäviä yksityiskohtia, se lähestyy luonnonsuojelun kysymyksiä.

Tekstit pyrkivät kuitenkin positiiviseen otteeseen ja välttävät syyllistävää kantaaottavuutta, vaikka tendenssi onkin selvä: luonnon monimuotoisuus on tärkeää.

– Tässä kirjassa kerrotaan vähän enemmän maailmasta ekosysteeminä, ja mukaan on päässyt myös ihminen otusten joukossa. Siinä käsitellään ihmisen vastuuta luonnosta ja ilmastosta. Jos tekee luontoaiheisen kirjan, tätä aihepiiriä on vaikea sivuuttaa.

– Aino Järvisen kanssa päätimme, ettei lapsille saa tulla kirjasta paha mieli, vaan hengen pitää olla valoisa ja positiivinen. Kirjan lopussa pyritään antamaan myös toivoa ja keskitytään ihmisen hyvyyteen.

– Luonnonsuojelu on minulle tärkeä aihe ja tulee esille kaikessa taiteellisessa työskentelyssäni.

Ideana on siis, että ihminen tulee itsekin luonnosta ja voi tehdä asioille jotakin, ihminenhän voi päättää.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut