Pikkukunnan ukkokerhossa puidaan joka päivä niin kalajutut kuin maailmanpolitiikka, ja tarvittaessa useampaan kertaan – "Trumpista nyt voikin sanoa mielipiteensä, mutta sanopas Putinista"

Lähinnä keski-ikäisistä ja sitä vanhemmista miehistä koostuva ukkokerho arvostaa lämmintä palvelua Scan Burger Nikkilässä Sipoossa.

– Kun täytin 80 vuotta, sanoin ukoille, että tarjoan teille kaikille pullakahvit. Ja minä tarjosin pullakahvit, siinä oli toistakymmentä ukkoa, ehkä viisitoista, Paavo Korpinen kertoo.

Valtaosa kerhon jäsenistä juo kahvia.

– Samalla sain syntypäivälahjaksi kolme riviä vikinglottoa ja voitin 176 euroa. Aika hyvä, Korpinen naureskelee.

Ukkokerho tunnetaan osallisiensa keskuudessa paremmin ruotsiksi nimellä ”gubbdagis”.

– Se tarkoittaa äijien päiväkerhoa. Täällä on sellaisia, jotka käyvät joka päivä. Käyn täällä itse suunnilleen kerran tai kaksi viikossa, Kjell Grönqvist sanoo.

– Silloin, kun vaimo oli töissä, kävin täällä joka päivä. En viitsinyt jäädä kotiin, kun vaimo lähti töihin.

Korpinen tietää Grönqvistin puhuvan eläkeläisen kohtalosta, kun nuorempi vaimo ei ole kotona eikä siellä ole lapsia tai ketään muutakaan.

– Ei siellä viitsi istua ja höpöttää, Grönqvist miettii yksin olemista kotona.

– Eikä kaljaakaan juoda, Korpinen lisää ukkojen ollessa aiheesta samaa mieltä.

Yhteensä näillä kahdella ukolla on takanaan reilut sata avioliittovuotta.

Miehet eivät ole sopineet kokoontumisaikoja, mutta vanhasta tottumuksesta miehet löytävät toisensa tiettyinä aikoina päivän mittaan.

Jotkut poikkeavat kahvilla jopa kolme kertaa päivässä.

Monet osallistuvat eräänlaiseen katuparlamenttiin aamulla ja palaavat esimerkiksi kauppa-asioiden jälkeen samoille sijoille aamupäivällä. Ja onhan se hyvä vaihtaa kuulumisia iltapäivälläkin.

– Onko se rehtori siinä?

Kysymys säestää haastattelutuokion nauruun, kun yksi ukkokerhon jäsenistä ilmestyy pöydän äärelle ja tervehtii Korpista. Korpisella on työhistoriansa koulumaailmasta.

Yhteistä epävirallisen kerhon jäsenille on se, että he ovat kiinnostuneita niin paikallisista kuin kansainvälisistäkin asioista.

Eikä heitä pelota sanoa ääneen mielipiteitään.

Ukkokerho panostaa tietoon.

– Huhut oikaistaan, Grönqvist tietää.

He ovat monesta asiasta samaa mieltä.

Ja sitten on asioita, joista he eivät jaa samaa mielipidettä, mutta keskustelut etenevät viihdyttävinä ja mielenkiintoisina.

Yhdestä asiasta moni on samaa mieltä.

– Trump ja Putin ovat kaheleita, useampikin ukkokerhon jäsenistä sanoo.

Jotkut ovat eri mieltä edellä mainituista presidenteistä, mutta jokainen voi sanoa mielipiteensä suoraan.

– Uskallamme näin vielä Suomessa sanoa, kun tämä on vapaa maa, Korpinen huomauttaa.

– Eikä meille tule siitä seurauksia. Trumpista nyt voikin sanoa mielipiteensä, mutta sanopas Putinista. Mutta ei silläkään ole niinkään pitkä käsi, Korpinen epäilee.

– Että se meiän baariin tulee, Grönqvist täsmentää.

– Ukkokerho on siitä mukava, että miehet puhuvat keskenään paljon päivänpolttavista asioista. Aika paljon puhumme autoista, mutteriasioista ja kalajutuista, Korpinen sanoo.

Peter Granberg jäi kolmisen vuotta sitten eläkkeelle ja on aikalailla siitä lähtien viihtynyt ukkokerhon keskusteluissa.

– Parannamme maailmaa joka aamu ja heitämme läppää.

Ukkokerhon vetovoimatekijöihin kuuluvat Scan Burger Nikkilän lämminhenkinen asiakaspalvelu ja laadukas kahvi, Granberg muistuttaa.

– Siellä on ollut Pauligin kahvi jo 20 vuoden ajan. Minun on juotava tuoretta kahvia joka aamu vähintään kahden kupin verran.

– Käyn kahvilla kaksi kertaa päivän aikana, jos vaan ehdin.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut