Uudenlaisella rakentamisella haetaan säästöjä: omakotitalo 3 sentin päässä naapurista – "Toki pihoista on tingittävä"

Lohjan asuntomessualueelle suunnitellaan kovaa vauhtia myös Jämerä townhousetaloa, johon on määrä nousta 6–8 yksilöllistä kotia asukkaiden toiveiden mukaisesti.

– Kivitalojen välillä on kolme senttiä rakoa, eli ne ovat omilla perustuksillaan olevia omakotitaloja, Jämerän toimitusjohtaja Jari Malkamäki kertoo.

Kyseessä on ryhmärakennushanke, jossa Jämerä laatii suunnitelmat ja rakentaa talot runkovalmiiksi eli perustuksista vesikattoon ikkunoineen. Rakentajaperheellä on mahdollisuus tehdä yksilöllisiä valintoja omien toiveiden mukaan.

– Ihmiset saavat itse päättää sisätilojen osalta minkälainen kodista tulee. Neliöiden osalta järkevä koko on noin 120 neliöstä 180:aan, sillä lähtökohtaisesti talot ovat kaksikerroksisia.

Rakentamiskustannukset ovat noin 2 500 euroa per neliö.

– Se riippuu ryhmähankkeessa paljon rakennuttajasta itsestään. Jos johtaa itse tehokkaasti projektia, niin varmasti päästään sen allekin.

Järvimaisemissa olevan tontin yhteiskustannus on 270 000 euroa, minkä lisäksi vanhan sahan jäljiltä tehdään maanvaihtoa ja mahdollisesti paalutusta.

– Tontti jaetaan hallinnanjakosopimuksella jokaiselle rakentajalle omaksi ja kustannus jaetaan lohkon koolla. Vaikka vaihdettaisiin enemmänkin maata, niin tonttikustannus on silti suhteellisen tehokas. Tontit ovat toki sen verran kompakteja, että pihoista on tingittävä.

Ryhmärakentaminen on nostanut päätään perinteisemmän omakotitalorakentamisen rinnalla.

– Yksi syy on varmasti, että töissä käyvillä ihmisillä ei kirves enää pysy kädessä.

Jämerä rakentaa vastaavalla konseptilla 2020 messuille Tuusulaan townhousea.

– Tässä haetaan ryhmästä kilpailuetua. Jos on kahdeksan rakennuttajaa tilaamassa samassa paikasta, niin siinä syntyy kustannussäästöjä, kun me kilpailutamme pinnoituksia, tekniikka- ja maatöitä.

Kiinnostusta Hiidensalmen townhousetaloa kohtaan on jo ilmennyt, mutta Malkamäki kertoo Jämerän etsivän yhä aktiivisesti uusia rakennuttajia projektiin.

– Olemme olleet vasta yhdessä Lohjan asuntomessujen tilaisuudessa markkinoimassa, mutta kiinnostus on yllättänyt positiivisesti. Meillä on jo melkein tarvittava määrä kiinnostuneita, mikä ei tietenkään vielä tarkoita sitä, että kaikki olisivat lähdössä varmuudella rakentamaan.

Seuraava konkreettinen askel on koota marraskuun aikana kasaan rakentamisesta kiinnostuneiden ryhmä ja laskea tarkemmin budjetteja yhteen.

– Vuoden loppuun mennessä täytyy saada suunnitelmat hiottua valmiiksi, että päästään keväällä rakentamaan.

Malkamäki myöntää, että aika on kortilla, kun Asuntomessut 2021 ovat jo nurkan takana.

– Tämä Lohjan hanke on vähän viivästynyt, joten kiireellä tehdään hommia. Aikataulu on sellainen, että toivottavasti maaliskuussa pääsisimme nostamaan taloja pystyyn.

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut