Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Armeijan keskeyttämisen syynä on toisinaan kouluaikainen kiusaaminen – Ahdistus voi kasvaa, kun pakopaikkaa ei ole

Noin yhdeksän prosenttia armeijan keskeyttäneistä varusmiehistä on kokenut usein koulukiusaamista, Ylen artikkelissa kerrotaan. Sen sijaan kaikki palvelukseen astuneista varusmiehistä noin viisi prosenttia oli kokenut koulukiusaamista.

Pääesikunnan koulutuspäällikkö prikaatikenraali Jukka Sonninen sanoo Ylelle, että on mietittävä, miten pärjätä niiden varusmiesten kanssa, jotka ovat koulukiusattuja ja mitä asialle voisi tehdä.

Vuosittain varusmiespalvelukseen astuu yli 20 000 varusmiestä. Noin 15 prosenttia siitä määrästä keskeyttää palveluksen eri syistä. Mielenterveyden tai käyttäytymisen häiriöiden osuus on puolet keskeyttäneistä.

Kaartin jääkärirykmentin sosiaalikuraattori Jarmo Österlund kohtaa koulukiusaamiskokemuksia varusmiesten kanssa viikoittain.

Varusmiespalveluksessa kiusaamiskokemukset voivat nousta uudelleen pintaan. Esimerkiksi ryhmässä olo voi ahdistaa. Voi pelätä, että koulussa koettu tilanne tapahtuu uudestaan armeijassa. Etenkin, kun armeijassa ei ole yksityistä oleskelutilaa, jonne voisi paeta.

– Kouluaikana koti on ollut pakopaikkana, mutta täällä ei ole sitä. Koko ajan esillä oleminen herättää ahdistavan tunteen, että minulla ei ole oikeastaan missään taukoa täällä, Österlund kuvailee nuorten kokemuksia Ylelle.

Lue koko artikkeli Ylen sivuilta.