Espoolaistyttöjä tsempataan teknologia-aloille – "Harva tyttö valitsee lukiossa pitkän matematiikan ja se sulkee ovia"

Ruusutorpan koulun matematiikan lehtori Elina Kaarela kannustaa tyttöjä valitsemaan lukioon pitkän matematiikan. Katja Riihola

Katja Riihola

Miksi niin harva tyttö valitsee lukioon pitkän matematiikan? Miksi teknologisilla aloilla on edelleen vain vähän naisia?

Näihin asioihin yritetään saada muutosta Heurekassa perjantaina järjestettävässä tyttöjen päivän tapahtumassa. Tapahtumalla pyritään vaikuttamaan yläasteikäisiin tyttöihin, jotta he uskaltaisivat ja haluaisivat tehdä rohkeita valintoja lukio-opintojensa suhteen, tapahtuman pääkoordinaattori Tiina Nevalainen pääkaupunkiseudun soroptimisteista kertoo.

– Harva tyttö valitsee lukiossa pitkän matematiikan ja kemian, ja se sulkee ovia moneen paikkaan,Nevalainen muistuttaa.

Matematiikan arvosana vaikuttaa nykyään isosti jatko-opintoihin pääsyyn myös muilla kuin teknisillä aloilla.

Ruusutorpan koulun matematiikan lehtori Elina Kaarela kertoo, että moni tyttö miettii, tulisiko selviämään lukion pitkästä matematiikasta, fysiikasta tai kemiasta.

– Kannustan keskitason työmäärillä keskitason numeroita saaneita valitsemaan pitkän matematiikan. Sitä pitää lähteä rohkeasti kokeilemaan.

Kaarela on yksi espoolaisopettajista, jotka vievät Heurekan tapahtumaan oppilaitaan.

Kaarelan mukaan pojat pitävät teknologisia aloja auki vaihtoehtoina, mutta tytöt eivät juurikaan.

Hän muistuttaa, että ala kaipaa monenlaista osaamista eikä kaikissa tehtävissä tarvitse olla matemaattisesti huippulahjakas.

– Alalla ja vaikka pelienkin suunnittelussa tarvitaan esimerkiksi design-silmää.

Tutkimusten mukaan 10–11-vuotiaina tytöt ovat vielä matematiikassa yhtä hyviä kuin pojat ja yhtä kiinnostuneita luonnontieteistä, matematiikasta ja teknologiasta. 14-vuotiaina osaamisessa ja etenkin kiinnostuksessa on jo eroa tyttöjen ja poikien välillä, ja lukiossa erot kasvavat selkeiksi.

Kaarelan mukaan tyttöjen matematiikan osaamisen taso on yläasteella yhtä hyvä kuin poikien, mutta tytöt tuppaavat olemaan poikia epävarmempia osaamisensa suhteen.

– Tytöt haluavat olla etukäteen varmoja, että osaavat. Pojat lähtevät soitellen sotaan.

Kaarelan mukaan tyttöjen kiinnostus matematiikkaa kohtaan ei yläasteellakaan romahda niin, etteivät tytöt jaksaisi yrittää.

– Opetan kuutta luokkaa, enkä ole huomannut yleisesti tytöillä kiinnostuksen hiipumista. Matematiikka ei ole helppoa, mutta kaikki kuitenkin yrittävät omalla tasollaan, Kaarela sanoo.

Hänen mukaansa kiinnostus tuntityöskentelyyn, läksyjen tekemiseen ja kokeisiin lukemiseen romahtaa ennemminkin joillain seiska- ja kasiluokkalaisilla pojilla.

Kaarela kuulee tyttöjen kuitenkin usein puhuvan siitä, ettei matematiikkaa tarvitse mihinkään.

– Matematiikka ei ole lempiaine, vaan pakkopulla, opettaja tietää.

Nevalainen uskoo, etteivät tytöt hakeudu teknisten alojen opintojen ja ammattien pariin koska he eivät ole konkreettisesti nähneet, miten asioita alalla kehitetään ja tehdään.

– Naiset on tärkeä saada mukaan kehittämään tulevaisuuden teknologisia ratkaisuja, jotta tuotteiden ja palveluiden ominaisuuksista saadaan monipuolisia ja kaikille sopivia, Nevalainen sanoo.

Entä mikä sai Nevalaisen aikanaan kouluttautumaan elektroniikkainsinööriksi?

– Minua ärsytti, kun isä ja veli kävivät teknisiä keskusteluja enkä päässyt itse niihin mukaan.

Valintaansa hän on ollut tyytyväinen.

– Olen saanut usein olla tekniikan etunenässä, luomassa taiteilijana uutta, mitä ei ole ollut aiemmin olemassa.

Viikolla tapahtuu

Heurekassa 11.10. järjestettävään teknologiatapahtumaan osallistuu Espoosta oppilaita Ruusutorpan, Leppävaaran, Lintumetsän, Mankkaan, Nöykkiön, Olarin ja Viherlaakson kouluista sekä Espoo International Schoolista.

Kaikkiaan mukana on noin 800 espoolaista, helsinkiläistä ja vantaalaista yläkoululaista opettajineen.

Heurekassa nuoret pääsevät muun muassa valmistamaan ksylitolia, luomaan puusta tekstiilikuitua sekä tekemään dna- ja sormenjälkitutkimusta rikoslaboratoriotyöpajassa.

Lukioikäisiä tyttöjä kannustetaan teknisille ja matemaattisia taitoja vaativille aloille torstaina 10. lokakuuta järjestettävässä Shaking up Tech -tapahtumassa.

Shaking up Techin tapahtumat ja työpajat levittäytyvät Aalto-yliopiston kampukselle Espooseen, LUT-yliopiston kampukselle Lappeenrantaan ja Tampereen yliopiston kampukselle.

Niissä voi perehtyä muun muassa aivoihin, avaruustekniikkaan, hämähäkkisilkkiin, elektronimikroskooppiin ja kosmetiikan kemiaan.

Women in Tech -viikkoa vietetään 7.–11. lokakuuta. Viikko huipentuu 11. lokakuuta tekniikan alan osaajat kokoavaan Women in Tech Forumiin Finlandiatalolle.

Teknologiayrityksiin kerrotaan tarvittavan lähivuosina yli 53 000 uutta osaajaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.