Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tupakkatuotteiden matkustajatuonnissa merkittävä muutos – kestosuosikin tuonti romahti

Savukkeiden matkustajatuonti lisääntyi vuodessa 3 prosenttia ja nuuskan väheni 13 prosenttia. Tämä käy selville viranomaisten ja alan toimijoiden teettämästä haastattelututkimuksesta.

Savukkeiden tuontia on seurattu kyselyssä vuodesta 2006. Seurantajakson aikana matkustajatuonnin kehitys on ollut laskeva. Korkeimmillaan matkustajatuonti oli runsaat 800 miljoonaa savuketta vuonna 2008.

Viimeisten 12 kuukauden sisällä suomalaiset matkustajat ovat tuoneet Suomeen noin 368 miljoonaa savuketta ja noin 15,8 miljoonaa rasiaa nuuskaa.

Nuuskan matkustajatuontia on tutkittu vuodesta 2009. Seurantajakson aikana nuuskan matkustajatuonti lisääntyi 5,7 miljoonasta rasiasta yli 18 miljoonaan rasiaan vielä vuosi sitten, ennen kuin määrä kääntyi laskuun.

Matkustajatuontitutkimuksen tulokset eivät mittaa ammattimaista laitonta maahantuontia.

Matkustajista 61 prosenttia toi savukkeet omaan käyttöön, 28 prosenttia jonkun toisen käyttöön ja 10 prosenttia sekä omaan että toisen käyttöön.

Nuuskan matkustajatuonnissa 79 prosenttia matkustajista sanoi tuoneensa nuuskarasiat omaan käyttöön, 15 prosenttia jonkun toisen käyttöön ja 6 prosenttia sekä omaan että toisen henkilön käyttöön.

Tutkimuksen teettivät sosiaali- ja terveysministeriö, valtiovarainministeriö, Philip Morris Finland Oy sekä Tupakkateollisuusliitto.