Mitä ihmettä tapahtui tuontiviinoille? – Kaksi juomaryhmää rynni suomalaismatkailijoiden suosioon

Oluiden ja muiden panimotuotteiden sekä mietojen viinien matkustajatuonti on lisääntynyt Suomessa vuoden kuluessa merkittävästi.

Kun vielä vuosina 2017–2018 matkailijat toivat oluita maahan 23,7 miljoonaa litraa, määrä oli vuoden kuluttua jo 27,4 miljoonaa litraa. Kasvua oli siis peräti 16 prosenttia.

Tilastoinnin alkamis- ja päättymisajankohta on syyskuu.

– Voidaan olettaa, että panimotuotteiden kasvuun ovat vaikuttaneet heinäkuussa Virossa ja Latviassa tehdyt alkoholijuomien veronalennukset, toteaa johtava asiantuntija Thomas Karlsson Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Vieläkin suurempi kasvu nähtiin mietojen viinien kohdalla: niiden tuonti paisui peräti 19 prosenttia. Syksystä 2018 syksyyn 2019 niitä tuotiin 11,2 miljoonaa litraa.

Sen sijaan väkevöityjen viinien ja juomasekoitusten matkustajatuonti suorastaan romahti vuoden kuluessa: niiden suosio laski noin kolmanneksella.

Myös viinojen ja muiden väkevien juomien tuontimäärät osoittivat alaspäin noin 16 prosentin verran.

Sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna matkustajat toivat vuoden mittaan ulkomailta 6,5 miljoonaa litraa alkoholia. Edellisenä vuonna vastaavaan aikaan määrä oli 6,7 miljoonaa litraa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut