Miksi Raaseporin turma-autoa ajaneen varusmiehen ryöpytys jatkuu? – Näin syytettä ajava Jukka Rappe perustelee

Raaseporin tasoristeysonnettomuudessa armeijan kuorma-auton ohjaamo repeytyi irti ja sinkoutui 40 metrin päähän törmäyspaikasta. Arkistokuva. Heli Kurimo

Crista Lassfolk-Feodoroff

Koko Suomea järkyttänyt Raaseporin tasoristeysturma on saanut uuden käänteen. Onnettomuudessa armeijan kuorma-auto ja VR:n taajamajuna eli niin kutsuttu kiskobussi törmäsivät.

Kolmen varusmiehen ja yhden sairauskohtaukseen kuolleen junamatkustajan hengen vaatinut onnettomuus tapahtui 26.10.2017. Lisäksi onnettomuudessa loukkaantui viisi ihmistä, joista yksi oli kuljettaja itse.

Armeijan autoa ajanut varusmies joutui apulaisvaltakunnansyyttäjän Jukka Rappen päätöksellä syytteeseen kolmen varusmiestoverinsa kuolemantuottamuksesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja palvelusrikoksesta.

Ensimmäinen kihlakunnansyyttäjä päätti kuitenkin luopua varusmiehen syyttämisestä, koska sää oli tapahtuma-aikaan erittäin hankala ja kuorma-auton rakenne rajoitti näkyvyyttä ohjaamosta.

Kuljettajalla ei syyttäjän mukaan ollut missään vaiheessa konkreettista mahdollisuutta nähdä kiskobussia.

Myös onnettomuustutkintakeskuksen tutkijat arvioivat tasoristeyksen erityisen vaaralliseksi. Kun sitä lähestyi idästä, oli näkyvyys oikealle onnettomuusjunan tulosuuntaan liian lyhyt junien vauhtiin nähden.

Tasoristeys suljettiin sittemmin sen vaarallisuuden takia.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe ei kokenut syyttämättä jättämättä hyväksyttäväksi.

Syyttäjäksi nimettiin uusi henkilö, kihlakunnansyyttäjä Marianna Semi, joka vaati ensin kuorma-autoa kuljettaneelle varusmiehelle tuntuvaa sakkorangaistusta tai ehdollista vankeutta kolmen varusmiestoverinsa kuolemantuottamuksesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja palvelusrikoksesta.

Sitten tuli uusi yllätyskäänne: Syyttäjä luopui toimivaltansa puitteissa rangaistusvaatimuksistaan, koska syytetty oli itsekin loukkaantunut onnettomuudessa ja lisäksi joutunut julkiseen ryöpytykseen.

Nuori mies ei itse halunnut kertoa oikeudessa näkemyksiään onnettomuudesta, vaan kuunteli pää painuksissa syyttäjän kuvausta.

Länsi-Uudemaan käräjäoikeus päätyi 3.10.2019 hylkäämään kaikki syytteet kuorma-autoa kuljettanutta varusmiestä kohtaan.

Päätökseen tyytymätön apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe, jonka syytemääräyksen nojalla syytettä ajettiin, on 8.10.2019 hakenut jatkokäsittelylupaa Helsingin hovioikeudelta.

Rappen mukaan kyse on siitä, että käräjillä syytteistä vapautettu varusmies oli huolimaton ajaessaan junan eteen ja aiheutti varomattomuudellaan kolme kuolemaa.

– Kysymyksessä on tietynlainen tyyppiesimerkki siitä, onko noudatettu tasoristeyksen vaatimaa erityisvarovaisuutta ja onko rangaistavaa, jos näin ei ole tehty, Rappe kommentoi.

– Minusta on selvää, että kuljettajan varomattomuus on aiheuttanut onnettomuuden, joten käräjäoikeuden päätös ei ole hyväksyttävä.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe painottaa, että vaikka varusmies tuomittaisiin hovioikeudessa syyttäjän vaatimalla tavalla, ei se kerro vielä mitään rangaistusseuraamuksista.

Hän ei kerro, mikä on syyttäjän rangaistusvaatimus

– Ne voidaan arvioida sitten hovioikeudessa kohtuullisuusperiaatteen mukaan eli miettiä, mikä on kohtuullinen seuraamus syytetylle, Rappe selventää.

Hän ei osaa arvioida, milloin Helsingin hovioikeus ottaa tapauksen käsittelyyn. Se määräytyy monien eri seikkojen perusteella.

– Eihän tämä mikään iso juttu ole, joten minun puolestani se voidaan hoitaa kirjallisena menettelynä, Rappe sanoo.

Puolustusvoimat ei ole oikeusprosessissa mukana missään roolissa. Rappen mukaan sillä olisi ollut mahdollisuus vaatia varusmieheltä korvauksia tuhoutuneesta autosta.

– Sitä ei ilmeisesti pidetty tarpeellisena.

Aiheeseen liittyvää

 1. IL ja Yle: Raaseporin tasoristeysturman käräjillä yllätys – syyttäjä luopuu rangaistusvaatimuksista
  11.9.2019 16:08
 2. Syyttäjä: Raaseporin tasoristeysturman nuori varusmieskuski ei nähnyt raiteille 13 sekuntiin – välttyy kokonaan syytteiltä
  26.9.2018 9:29
 3. Parikymppinen varusmies joutui yksin epäillyksi Raaseporin traagisesta kuolonturmasta – "Loukkaantuneet saivat niin paljon kipeää, ettei turvavyörikettä epäillä"
  19.6.2018 13:25
 4. Näin Raaseporin junaturman tapahtumat etenivät – Hätäkeskukseen soitti auton ohjaamosta sinkoutunut upseerikokelas
  7.6.2018 11:50

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut