Konebongarin kova väite Ruska 19-sotaharjoituksista: "Meitä kohti ammuttiin räkäpäillä" – Puolustusvoimat selvittää asiaa

Ilmavoimien pääsotaharjoitus Ruska 19 on parhaillaan käynnissä ympäri Suomen. Suursotaharjoituksen noin viikon kestävä taisteluvaihe alkoi perjantaina ja jatkuu 10. lokakuuta saakka.

Harjoitukseen osallistuu suomalaisten lisäksi ruotsalaisia koneita. Mukana on yli 50 ilma-alusta, joista pääosa on Hornet- ja Gripen-hävittäjiä sekä Hawk-suihkuharjoituskoneita. Mukana on myös kuljetus- ja yhteyskoneita sekä Maavoimien kuljetushelikopteri.

Koneet kiinnostavat konebongareita. Pirkkalassa tukikohdan ympärille on kuitenkin muodostettu tilapäinen harjoitusalue, joka vaikeuttaa Tampere-Pirkkala -lentoaseman läheisyydessä normaalisti tapahtuvaa lentokoneiden bongausta.

Sosiaalisessa mediassa leviää päivitys, jossa tamperelainen kuvabongari kertoo parin kaverinsa olleen kuvaamassa koneita Pirkkalassa alueella, jota ei ollut merkitty erikseen.

Päivityksen tehneen bongarin mukaan sotilaat ampuivat kuvaajia kohti paukkupanoksilla eli niin kutsutuilla räkäpäillä. Lisäksi sotapoliisit olivat bongarin mukaan kieltäneet kuvaamisen terminaalin vieressä ja käskeneet heitä pitää pari päivää kuvaustaukoa.

Hän vahvistaa väitteensä puhelimitse, mutta haluaa pysyä nimettömänä.

– Ei näin voida toimia! Alueella ei ole mitään merkintöjä, joten kyllä siviilien pitää saada rauhan aikana kulkea kuvaamassa vapaasti, bongari sanoo kiihdyksissään.

Hänen mielestään alue pitäisi eristää selvästi, jos siellä eivät saa ihmiset liikkua.

– Joku raja pitää olla Puolustusvoimienkin touhussa. Moni varmasti muistaa Tikkakosken tapauksen viime vuodelta, mutta mitään vaikutusta sillä ei näköjään ollut sotaharjoituksiin, bongari ihmettelee.

Hän viittaa tapaukseen, jossa Tikkakoskella koneita kuvaamassa ollutta miestä oli uhattu aseella sotaharjoituksen aikana. Aseella miestä uhannut korpraali tuomittiin tapahtuneen johdosta oikeudessa laittomasta uhkauksesta.

Satakunnan lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Mika Hakanen toivoo, että Tikkakosken tapausta ei sotkettaisi nyt meneillä olevaan Ruska 19-harjoitukseen.

Hän kertoo, että konebongarin somessa nyt esittämä väite on Puolustusvoimien tiedossa ja asiaa selvitetään parhaillaan.

– Jos tämä tarina pitää paikkansa, on ilman muuta selvitettävä, onko annettuja ohjeistuksia noudatettu oikein, Hakanen kommentoi.

Hän muistuttaa, että jokamiehenoikeudet eivät ole harjoitusalueella voimassa normaaliin tapaan.

Puolustusvoimat on tehnyt virallisen hallintomenettelyn siitä, että sillä on harjoitusten ajan tilapäinen hallintaoikeus tarvittaviin kiinteistöihin. Se tarkoittaa myös sitä, että siviilien liikkuminen ja kuvausoikeus julkisella paikalla on nyt rajoitettua tai paikoin kokonaan kiellettyä.

– Asiasta on ilmoitettu ja tehty lain vaatimat kuulutukset myös lehdissä. On toki ymmärrettävää, jos ei ole ilmoituksia huomannut, Hakanen sanoo.

– Se ei kuitenkaan muuta sitä, että harjoitusalueelle ulkopuolisilla ei ole mitään asiaa harjoitusten aikana jo ihan heidän oman turvallisuutensa vuoksi.

Ruska 19-suurharjoitukseen osallistuu yhteensä 4 500 henkilöä, joista noin 2 000 on reserviläisiä. Harjoituksen lentotoiminta päättyy tiistaina 8. päivä lokakuuta kello 18 mennessä.

Ruska 19

Ruska 19 on osa Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä.

Harjoituksen lentotoiminta toteutetaan pääosin Tampereen, Kuopion, Rovaniemen ja Jyväskylän lentoasemien yhteydessä sijaitsevista ilmavoimien tukikohdista.

Ilmavoimien taistelutavan edellyttämän hajautetun ryhmityksen mukaisesti harjoituksessa perustetaan tilapäiset tukikohdat myös Hallin, Joensuun, Kajaanin, Oulun, Porin ja Vaasan lentoasemille. Harjoitukseen osallistuvat ruotsalaiset lentokoneet tukeutuvat pääasiassa Kuopioon sekä Luulajan tukikohtaan Ruotsissa.

Lentotoiminta suuntautuu Rovaniemelle, Kuusamoon, Kajaaniin, Kuopioon, Jyväskylään, Tampereelle, Vaasaan ja Ruotsin Luulajaan rajautuvalle alueelle. Lisäksi tukikohtien lähialueilla liikkuu jalkaisin ja ajoneuvoilla joukkoja, joiden koulutukseen sisältyy taisteluharjoituksia. Ruska 19 -harjoitukseen osallistuvat ilmatorjuntayksiköt toimivat Lohtajan harjoitusalueella sekä Kuopion tukikohdassa.

Ruska 19 -harjoitukseen liittyy lentoja matalilla lentokorkeuksilla sekä yliäänilentoja, jotka voivat kuulua maassa yliäänipamauksina. Lentotoiminnasta aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriötä, jota pyritään ehkäisemään välttämällä asutuskeskusten yllä lentämistä sekä noudattamalla melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.

Harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppua. Soihdut voivat näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

Lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut