Ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden määrä on kasvanut siivousalalla – työvoimaa tulee etenkin Virosta

Kirjoittaja toteaa Vantin ammattijohtajan pystyneen tehostamaan kunnallisen osakeyhtiön toimintoja tavalla, jolla säästettiin kymmeniä miljoonia euroja. Arkisto/Armi Suojanen

Anniina Virtanen

Kiinteistöjen siivous on edelleen suurin toimiala, jossa työskentelee ulkomaalaistaustaisia henkilöitä. Tilastokeskuksen työssäkäyntitilastosta selviää, että myös ulkomaalaistaustaistenosuus oli kasvanut seitsemän vuoden aikana kahdeksan prosenttiyksikköä.

Kiinteistöjen siivous on ollut ulkomaalaistaustaisen väestön yleisin toimiala vuodesta 2010, jolloin 19 prosenttia toimialalla työskentelevistä oli ulkomaalaistaustaisia. Seitsemän vuotta myöhemmin osuus oli lähes 27 prosenttia.

Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan kaksi vuotta sitten kiinteistöjen siivouksen toimialalla työskenteli 11 300 ulkomaalaistaustaista henkilöä. Siivousalalla työskentely on yleisempää niillä, jotka ovat olleet maassa vain vähän aikaa.

Viron kansalaiset olivat suurin ulkomaan kansalaisten ryhmä tällä toimialalla. Toisaalta työssäkäyvistä ulkomaisista kansalaisista Viro oli vuonna 2017 muutoinkin suurin kansalaisuusryhmä kaiken kaikkiaan.

Vuoden 2017 työssäkäyntitilasto kertoo myös, että myös rakentamisen toimialalla ulkomaalaistaustaisista Viro oli yleisin työllisten taustamaana.

Vielä vuosien 2007–2009 aikana ulkomaalaistaustaisten yleisin toimiala oli ravintolat ja vastaava ravitsemistoiminta. Edelleenkin toimiala on viiden kärjessä.

Korkea-asteen koulutus yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa yltää myös viiden kärkeen, mutta vain silloin, kun maassaoloaika on yhdestä kuuteen vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Espoossa varmistui yhdeksän uutta tartuntaa – Kaupunki korjasi aiempaa lausuntoaan: Hoivakodissa ei olekaan koronaa
 2. Sijoitusyksiö Espoossa antaa huonomman vuokratuoton kuin Vantaalla – Ratojen varteen keskittyvä kasvu "voi vaikeuttaa syrjempänä raiteista sijaitsevien asuntojen vuokrausta"
 3. Kivenlahden uimarannalla ulosteen aiheuttamaa saastumista – uimista vältettävä toistaiseksi
 4. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 5. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 6. Espoon kaupungintalon purkaminen ei ala loppukesästä – taloa koskeva valituskierre jatkuu
 7. Lapsen varastettu pyörä löytyi netin myyntipalstalta – sopi kaupat Leppävaaraan ja pyysi poliisit paikalle
 8. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 9. Shaker-lehti: Räppäri Setä Koponen vetämään olutbisnestä – "Tavoitteena on, että Olarista puhuttaessa tulisi ensimmäisenä mieleen panimo"
 10. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 11. Hänninen 5.8.
 12. Kirkkonummi-päivät järjestetään koronasta huolimatta – torialueelle opastetut kulkuväylät
 13. Lattiahalkeamien vuoksi kaksi kuukautta suljettuna ollut länsimetron asema avautuu torstaina
 14. Kuntoportaiden suosio ei laannu – Soukka sai omansa, seuraavatkin jo suunnitteilla, olarilaisille luvassa pettymys
 15. Nettivihaa vastaan voi nyt ottaa vakuutuksen – yläkoululaisille ilmaiseksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.