Heidi, 37, lähtee opiskelemaan ulkomaille oma lapsi mukanaan – näin se onnistuu

Minna Saarinen

Nummelalainen Heidi Gröndahl, 37, ei tiennyt vielä pari kuukautta sitten, että on mahdollista lähteä kahdestaan lapsen kanssa vaihtoon ulkomaille. Toisin kävi: vuoden päästä rohkea kaksikko suuntaa Espanjan Valenciaan, jossa Gröndahl suorittaa ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopintoja puolen vuoden ajan.

Poika Tuomas Helen, 10, käy tällä välin kansainvälistä koulua.

– Olin koulun vaihtoinfossa, ja totesin siellä että enhän minä lapsen kanssa minnekään pääse. Olin luopunut jo toivosta. Tähän vaihtokoordinaattori vastasi, että et ole ensimmäinen: totta kai voit ottaa lapsen mukaan, Gröndahl hymähtää.

Gröndahl kertoo, että poika on oppinut englantia Youtube -videoiden kautta. Kansainvälisessä koulussa opetus tapahtuu myös englanniksi. Valenciassa oli peräti kolme mahdollista, englanninkielistä koulua.

– Poika puhuu jo nyt sujuvaa englantia. Hänellä on hyvä kielipää, niin kuin minullakin. Tuomas ja minä osaamme molemmat myös hieman esimerkiksi espanjaa.

Heidi Gröndahl opiskelee ensimmäistä vuotta sairaanhoitajaksi. Hän on alanvaihtaja ja on tehnyt aiemmin esimerkiksi toimistotöitä. Gröndahl on toiminut muun muassa Etelä-Suomen Vasemmistonuorten toiminnanjohtajana, ollut Vihdin kunnanvaltuustossakin.

– Sitten totesin, että teen liikaa kaikkea. Pohdin, ja sitten päätin, että haluan hoitoalalle. Työvoimatoimistosta sain siunauksen sille, että saan opiskella työttömyystuella. Olen ollut kotona muutaman vuoden sen vuoksi, että Tuomas on erityslapsi, Gröndahl tarkentaa.

Kun Gröndahl pääsi opiskelemaan Laureaan, tarkoitti se, että päivät alkaisivat yhdeksältä. Silloin Gröndahl pystyy olemaan kotona niin, että pojankin koulu alkaa samoihin aikoihin. Se on hyvä järjestely, jotta arki sujuisi.

Vaihdon ideana on, että niin äiti kuin poika oppisivat espanjan kieltä, ja pääsisivät tutustumaan yhteisölliseen kulttuuriin. Lisäksi poika näkisi hieman, millaista koulunkäynti on ulkomailla. Isältään poika sai samoin tein luvan lähteä vaihtoon.

Gröndahl toteaa vaihtoon lähtemisen olevan varsin helppoa, varsinkin, jos matkaa yksin.

– Laurea järjestää jopa vuokralaiset omaan asuntoon vaihdon ajaksi. Koulu hoitaa myös byrokratian sekä tuki- ja apuraha-asiat. Koko vaihtoajan rahoituksen saa käteen jo ennen kuin lähtee. Kannattaa myös kerätä etukäteen säästöjä. Lisäksi on hyvä olla taho, joka on valmis auttamaan. Meitä on äiti luvannut auttaa tarvittaessa.

Gröndahlin miesystävä jää ylläpitämään perheen Nummelan asuntoa sekä hoitamaan kissoja Valencia-ajaksi.

Jos kaksikko olisi halunnut englanninkieliseen maahan, olisi Britanniassa ja USA:ssa pitänyt olla vuosi. Espanjassa riittää kuusi kuukautta.

– Jenkeistä saisi kaksoistutkinnon, mutta siellä lasten koulukulttuuri ei olisi ollut yhden huoltajan politiikalla mahdollista.

Gröndahl vinkkaa, että vaihto voi olla myös lyhyt.

– Työharjoittelut voivat olla sopimuksen mukaan mitä vain, parista viikosta muutamaan kuukauteen.

Laurealla on myös suora vaihto-ohjelma esimerkiksi Latvian Riian uudenkarheaan lastensairaalaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut