Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Anastasia Lobkovskin ensimmäinen pitkä elokuva syntyy Espoon myöntämällä apurahalla

Espoolainen ohjaaja Anastasia Lobkovski on työskennellyt tavalla tai toisella elokuvien parissa jo 20 vuotta, mutta vasta nyt hän pääsee toteuttamaan unelmansa pitkästä elokuvasta. Se kuvataan tiiviinä periodina lokakuun aikana.

Tämän vuoden ajan Anastasia Lobkovski on pystynyt keskittymään täysipainoisesti elokuvan tekemiseen Espoon kaupungin myöntämän vuoden mittaisen työskentelyapurahan turvin.

– Nyt minulla on ollut aikaa kehitellä ideaa työryhmän kanssa ja myös toteuttaa se konkreettisesti, Lobkovski sanoo.

Työskentelyapuraha on Lobkovskin mukaan sekä konkreettinen tuki että henkinen tuki.

– Elokuvia on mahdoton tehdä yksin. On elintärkeää saada tuki.

Elokuvan, jonka työnimi on ARK, on käsikirjoittanut helsinkiläinen Jarkko Olavi Virtanen ja pääroolin näyttelee Alina Tomnikov. ARK on myös Virtasen ensimmäinen pitkä elokuva. Työryhmään kuuluvat myös kuvaaja Jaakko Slotte, äänisuunnittelija Jukka Nurmela ja säveltäjä Antti Hirsiaho.

– Olemme säännöllisesti tavanneet Jarkon ja Alinan kanssa sekä ideoitu yhdessä, mutta tämä on Jarkon alkuperäiskäsikirjoitus. Meillä kaikilla on samanlainen huumorintaju ja se on tehnyt hyvää prosessille ja meille kaikille, Anastasia Lobkovski sanoo.

Lobkovskia ja Tomnikovia yhdistää samanlainen kulttuuritausta. Molemmilla on suomalaisia, venäläisiä ja juutalaisia juuria. Anastasia Lobkovski on syntynyt Venäjällä, mutta perhe muutti isoisän kotiseudulle Keski-Suomeen, kun hän oli 11-vuotias. Lukion hän kävi Jyväskylässä.

– Ensimmäinen työpaikkani oli TV-Jyväskylä. Olin siellä lukioikäisenä 1999–2000 tekemässä nuoriso-ohjelma Pujoa ja Leffamania-ohjelmaa, jossa esiteltiin uutuuselokuvia kerran viikossa.

Leffamania herätti Anastasia Lobkovskin kiinnostuksen elokuviin. Nyt hän on koulutukseltaan taiteen maisteri Aalto-yliopiston Elokuvataiteen laitokselta sekä kuvataiteen maisteri Kuvataideakatemiasta.

Ensin hän opiskeli Tampereella ohjausta ja valoilmaisua ja jatkoi sitten opintojaan Aalto-yliopistossa.

Ensimmäisen pitkän elokuvan tekeminen on ohjaajalle tosi iso juttu. Budjetti on nytkin minimaalisen pieni, mutta kuitenkin paljon isompi kuin Lobkovskin ensimmäisen 10-minuuttisen (KUB, 2004) lyhytelokuvan budjetti – se oli nimittäin vain 150 euroa.

Lobkovski on itse etsinyt kuvauspaikat sekä hankkinut kuvauksissa tarvittavat lavasteet ja rekvisiitat.

Helsingin Laajasalossa kuvattavasta elokuvasta tulee surrealistinen komedia.

Elokuvan perhe muodostuu kolmesta orvosta sisaruksesta. Alina Tomnikov näyttelee 25-vuotiasta isosiskoa, joka huolehtii nuoremmista.

– Elokuva käsittelee nyky-yhteiskuntaan liittyviä pelkoja komedian keinoin ja siinä nauretaan vaikeille asioille. Elämä on vaikeaa, mutta lopussa elää myös toivo paremmasta tulevaisuudesta, Anastasia Lobkovski valottaa.

Kuvauspaikkana olevasta vanhasta puutalosta, Villa Tallbackassa, on juuri sopivanlaiset komerot perheen säilykkeille. Talosta löytyy kaikki tarvittava pahan päivän varalle. Sähkövirtaa tuotetaan hätätilanteessa polkupyörällä polkien.

– Teemoissa on samaistumispintaa nykyihmisille. Tarinan sanoma on ihmisiä yhdistävä.

Elokuva saa ensi-iltansa keväällä 2020, ja Anastasia Lobkovski toivoo, että hän saisi sen Espoo Cinèn ohjelmistoon.

Ohjaaja haaveilee siitä, että hän saisi tulevaisuudessa tehdä lisää pitkiä elokuvia, mutta ne vaativat isommat puitteet.

– Haaveilen esimerkiksi fantasiamaailmaan sijoittuvasta koko perheen elokuvasta, jossa voisin käyttää myös kuvataiteellista osaamistani.

Anastasia Lobkovski on kiitollinen saamastaan vuoden mittaisesta apurahasta. Hän haluaa kiittää myös kouluja, jotka ovat tukeneet uran alkuvaiheessa.

– Kun olen tehnyt lyhytelokuvia, olen saanut kouluista käyttöön työryhmän ja kalustoa.

Lobkovskin viimeisin lyhytelokuva Hehku palkittiin Blue Sea Film festivaaleilla Baltic Herring -tunnustuksella parhaana opiskelijasarjan elokuvana. Hehku saa kansainvälisen ensi-iltansa lokakuussa Festival du nouveau cinéma festivaalilla Kanadan Montrealissa.