Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjailijat ja kuvataiteilijat juhlivat yhdessä Espoossa - 50 vuotta sanaa ja kuvaa

Mitä yhteistä on samalla vuosikymmenellä syntyneellä kuvataiteilijalla ja kirjailijalla? Vai onko mitään? Mistä lähtökohdista he tekevät taidettaan?

Kiinnostavat, samalla vuosikymmenellä syntyneet espoolaiset kuvataiteilijat ja kirjailijat puhuvat näistä asioista jokaisenalokakuun lauantaina Taiteiden havinaa -näyttelyn yhteydessä järjestettävissä keskustelutilaisuuksissa Galleria Aarnissa kauppakeskus Sellossa.

Sekä Espoon kuvataiteilijat ry että Espoon kirjailijat ry täyttävät tänä vuonna 50 vuotta. Tapahtuma on myös osa Taidemaalariliiton 90-vuotisjuhlanäyttelyviikkoja.

Espoon kuvataiteilijat ehdottivat kirjailijoille yhteistyötä.

– Espoon kirjailijoilla ei ole palkattua työntekijää, joten on hyvä, että voimme toimia yhteistyössä isomman yhdistyksen kanssa, Espoon kirjailijoiden puheenjohtaja Mari Pyy sanoo.

Ideaan oli helppo tarttua siitäkin syystä, että kirjailijat ja Espoo Art -taideyhdistys toteuttivat Suomen satavuotisjuhlavuonna Kuvasta runo – runosta kuva -näyttelyn ja se oli hyvä kokemus.

– On hienoa, että Galleria Aarni toimii kauppakeskuksessa. Yleisön on helppo poiketa sinne. Jos olisimme oikein rohkeita, veisimme keskustelun kauppakeskuksen puolelle. Se voi olla seuraava kunnianhimoinen tavoite, Mari Pyy toteaa.

Taidenäyttelyn yhteydessä on espoolaisten kirjailijoiden teosten selailukappaleita. Kirjailijat myyvät kirjojaan silloin kun he ovat paikalla galleriassa.

Sekä kirjailijat että kuvataiteilijat odottavat innostuneina keskusteluja. Aina kun eri taiteenlajit risteävät, syntyy jotain mielenkiintoista.

Yleisön on helppo tulla paikalle, koska Galleria Aarni sijaitsee Sellon kolmannessa kerroksessa, Tokmannin vieressä. Gallerian näyttelyihin ja tapahtumiin on vapaa pääsy.

Varhaiskasvatuksen asiantuntija Elina Pulli on myös kirjailija, joka kirjoittaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Hän on kirjoittanut osan lastenkirjoista suoraan äänikirjoiksi. Hän haluaa kirjoillaan saada lapset sekä lukemaan että leikkimään.

Pullin mielestä on hienoa, että eri alan taiteilijat juhlivat yhdessä.

– Olen vasta tämän juhlatapahtuman vuoksi alkanut ajatella, miten 1960-luvulla syntyminen on vaikuttanut kirjoittamiseeni. Onhan se vaikuttanut, Pulli tunnustaa.

Elina Pullin omat lapsuusmuistot ovat Helsingin Hertsikasta ja alueen leikkipuistosta, jossa hän vietti paljon aikaa. Hyppis-leikit ja twist-leikit ovat päätyneet myös kirjoihin.

– Olen halunnut kirjoittaa lähiöelämästä ja kirjoittamissani lastenrunoissa pihalla leikkiminen on aina läsnä.

– Paras tuoksu oli asfaltin tuoksu. Se tiesi sitä, että pääsee hyppäämään hyppistä.

– Tekstit eivät synny tyhjästä. Niihin suodattuu oma kokemusmaailma ja fakta ja fiktio.

Tällä hetkellä Elina Pullilla on työn alla kaksi lastenkirjaa ja romaani.

– Koska olen tällainen virkanaistaiteilija, olin juuri viikon mökillä kirjoittamassa, Pulli naurahtaa.

Espoon kirjailijat järjestää myös Omppu Open Mic Runostage -lavarunousklubeja Ison Omenan kirjastossa. Kaikki runoja harrastuksenaan kirjoittavat voivat mennä lavalle esittämään runojaan. Halukkaat esiintyjät voivat ilmoittautua paikan päällä. Seuraava lavarunousklubi järjestetään 10. lokakuuta kello 17.30–19. Seuraavat ovat 14. marraskuuta ja 12. joulukuuta.