Kirjailijat ja kuvataiteilijat juhlivat yhdessä Espoossa - 50 vuotta sanaa ja kuvaa

Kirjailija Elina Pulli poseeraa ripustamistaan odottavan Maaria Märkälän maalauksen vieressä. Molemmat taiteilijat ovat syntyneet 1960-luvulla. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Mitä yhteistä on samalla vuosikymmenellä syntyneellä kuvataiteilijalla ja kirjailijalla? Vai onko mitään? Mistä lähtökohdista he tekevät taidettaan?

Kiinnostavat, samalla vuosikymmenellä syntyneet espoolaiset kuvataiteilijat ja kirjailijat puhuvat näistä asioista jokaisenalokakuun lauantaina Taiteiden havinaa -näyttelyn yhteydessä järjestettävissä keskustelutilaisuuksissa Galleria Aarnissa kauppakeskus Sellossa.

Sekä Espoon kuvataiteilijat ry että Espoon kirjailijat ry täyttävät tänä vuonna 50 vuotta. Tapahtuma on myös osa Taidemaalariliiton 90-vuotisjuhlanäyttelyviikkoja.

Espoon kuvataiteilijat ehdottivat kirjailijoille yhteistyötä.

– Espoon kirjailijoilla ei ole palkattua työntekijää, joten on hyvä, että voimme toimia yhteistyössä isomman yhdistyksen kanssa, Espoon kirjailijoiden puheenjohtaja Mari Pyy sanoo.

Ideaan oli helppo tarttua siitäkin syystä, että kirjailijat ja Espoo Art -taideyhdistys toteuttivat Suomen satavuotisjuhlavuonna Kuvasta runo – runosta kuva -näyttelyn ja se oli hyvä kokemus.

– On hienoa, että Galleria Aarni toimii kauppakeskuksessa. Yleisön on helppo poiketa sinne. Jos olisimme oikein rohkeita, veisimme keskustelun kauppakeskuksen puolelle. Se voi olla seuraava kunnianhimoinen tavoite, Mari Pyy toteaa.

Taidenäyttelyn yhteydessä on espoolaisten kirjailijoiden teosten selailukappaleita. Kirjailijat myyvät kirjojaan silloin kun he ovat paikalla galleriassa.

Sekä kirjailijat että kuvataiteilijat odottavat innostuneina keskusteluja. Aina kun eri taiteenlajit risteävät, syntyy jotain mielenkiintoista.

Yleisön on helppo tulla paikalle, koska Galleria Aarni sijaitsee Sellon kolmannessa kerroksessa, Tokmannin vieressä. Gallerian näyttelyihin ja tapahtumiin on vapaa pääsy.

Varhaiskasvatuksen asiantuntija Elina Pulli on myös kirjailija, joka kirjoittaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Hän on kirjoittanut osan lastenkirjoista suoraan äänikirjoiksi. Hän haluaa kirjoillaan saada lapset sekä lukemaan että leikkimään.

Pullin mielestä on hienoa, että eri alan taiteilijat juhlivat yhdessä.

– Olen vasta tämän juhlatapahtuman vuoksi alkanut ajatella, miten 1960-luvulla syntyminen on vaikuttanut kirjoittamiseeni. Onhan se vaikuttanut, Pulli tunnustaa.

Elina Pullin omat lapsuusmuistot ovat Helsingin Hertsikasta ja alueen leikkipuistosta, jossa hän vietti paljon aikaa. Hyppis-leikit ja twist-leikit ovat päätyneet myös kirjoihin.

– Olen halunnut kirjoittaa lähiöelämästä ja kirjoittamissani lastenrunoissa pihalla leikkiminen on aina läsnä.

– Paras tuoksu oli asfaltin tuoksu. Se tiesi sitä, että pääsee hyppäämään hyppistä.

– Tekstit eivät synny tyhjästä. Niihin suodattuu oma kokemusmaailma ja fakta ja fiktio.

Tällä hetkellä Elina Pullilla on työn alla kaksi lastenkirjaa ja romaani.

– Koska olen tällainen virkanaistaiteilija, olin juuri viikon mökillä kirjoittamassa, Pulli naurahtaa.

Espoon kirjailijat järjestää myös Omppu Open Mic Runostage -lavarunousklubeja Ison Omenan kirjastossa. Kaikki runoja harrastuksenaan kirjoittavat voivat mennä lavalle esittämään runojaan. Halukkaat esiintyjät voivat ilmoittautua paikan päällä. Seuraava lavarunousklubi järjestetään 10. lokakuuta kello 17.30–19. Seuraavat ovat 14. marraskuuta ja 12. joulukuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mopoilijoista valituksia poliisille päivittäin ­– poliisin saapuminen rauhoittaa menon vain hetkeksi
 2. Valtion lupaus rahoittaa puolet kaupunkiradasta saa Espoossa myös kritiikkiä – Vuornos: ”Hanke vaakalaudalla”
 3. Hallituksen lisäbudjetti: Espoo on saamassa hieman alle 140 miljoonaa kaupunkiradan jatkeeseen
 4. Leppävaaraan suunnitellusta urheiluhallista jätettiin valitus oikeuteen
 5. Koronakriisi taustalla: Elokuvakeskus ja hotelli eivät tulekaan Tapiolaan, tilalle "pääkonttoritasoisia" toimistotiloja
 6. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 7. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 8. "Maksimiyleisökapasiteetti on 450 henkeä" – huippumusasta nautitaan sittenkin Helsingin perinteisessä festaripaikassa kesäkuussa
 9. "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä" – poliisi epäilee nuorten miesten nakelleen juomatölkkejä Helsingin 134-metrisestä tornitalosta
 10. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 11. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 12. Uutta tietoa Espoon Mäkkylän räjähdyksestä: Räjähteet olivat ansa poliiseille
 13. 180 kilometriä tunnissa kuudenkympin rajoitusalueella – Porkkalantiellä triplanopeutta ajaneen motoristin kortti hyllylle
 14. Kerassa saa kokeilla tramppaa
 15. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Hallituksen lisäbudjetti: Espoo on saamassa hieman alle 140 miljoonaa kaupunkiradan jatkeeseen
 3. Valtion lupaus rahoittaa puolet kaupunkiradasta saa Espoossa myös kritiikkiä – Vuornos: ”Hanke vaakalaudalla”
 4. Koronakriisi taustalla: Elokuvakeskus ja hotelli eivät tulekaan Tapiolaan, tilalle "pääkonttoritasoisia" toimistotiloja
 5. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 6. Kauppakeskus Liilan uudistus valmistuu syksyllä – tyhjiin tiloihin uusia liikkeitä
 7. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 8. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 9. Laajalahden Bredis alkaa kasvaa – valmista pitäisi olla kesällä 2021
 10. Leppävaaraan suunnitellusta urheiluhallista jätettiin valitus oikeuteen
 11. Uutta tietoa Espoon Mäkkylän räjähdyksestä: Räjähteet olivat ansa poliiseille
 12. 180 kilometriä tunnissa kuudenkympin rajoitusalueella – Porkkalantiellä triplanopeutta ajaneen motoristin kortti hyllylle
 13. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 14. Raidejokerin tuplaraidetta valettu paikoilleen reilut 500 metriä, rakentaminen aikataulussaan – "Negatiivistakin palautetta tulee, mutta pääasiassa kaupunkilaiset ovat ottaneet rakentamisen hyvin vastaan"
 15. Asennustyöt sulkevat kaistoja Kehä I:n tunnelissa Leppävaarassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.