Räjähdysmäinen kasvu uudessa kansantaudissa: Naisilla jopa 108 prosenttia, miehillä 75 – ennuste on molemmilla huono

Helsingin yliopiston tuore tutkimus kertoo alkoholijohdannaisten ja vaikeiden maksasairauksien lisääntyneen Suomessa räjähdysmäisesti.

Vuosien 2001–2012 välisenä aikana alkoholihepatiitin ilmaantuvuus lisääntyi miehillä 75 prosenttia ja naisilla 108 prosenttia. Alkoholimaksakirroosi puolestaan lisääntyi samalla ajanjaksolla miehillä 66 prosenttia ja naisilla 75 prosenttia.

Helsingin yliopisto muistuttaa, että nämä vaikeat alkoholimaksasairaudet lisäävät selvästi myös syöpään sairastumisen riskiä.

Lääketieteen lisensiaatti ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Sahlman selvitti väitöstutkimuksessaan alkoholimaksasairauden ilmaantuvuutta, ennustetta ja syöpäriskiä vuosina 1996-2012 sairaalahoidossa olleiden ryhmässä.

– Tutkittuna ajanjaksona alkoholinkulutus Suomessa lisääntyi, ja se oli huipussaan vuosikymmenen taitteessa, Sahlman kertoo yliopiston tiedotteessa.

Vaikean alkoholimaksasairauden ennuste osoittautui tutkimuksessa huonoksi. Viiden vuoden kuluttua diagnoosista alkoholimaksakirroosia sairastavista miehistä oli elossa 28 ja naisista 39 prosenttia.

Alkoholihepatiittiin sairastuneista oli viiden vuoden kuluttua elossa noin 46 prosenttia eikä sukupuolten välillä ollut mainittavaa eroa.

Alkoholimaksasairauksia sairastavien riski kuolla syöpään oli lähes seitsenkertainen muuhun väestöön verrattuna. Maksasyövän riski näillä potilailla oli yli 59-kertainen taustaväestöön verrattuna.

Kuolemanriski ruoansulatuselinten sairauksiin oli noin 28-kertainen, hengityselinten sairauksiin lähes kahdeksankertainen ja verenkiertoelinten sairauksiin yli kuusinkertainen.

Tutkimuksessa nousivat välillisesti myös alkoholin sosiaaliset haittavaikutukset: Tapaturmaisen ja väkivaltaisen kuoleman riski oli noin yksitoistakertainen muuhun väestöön verrattuna.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut