Tämä yleinen vaiva hoituu nykyisin useimmiten ilman lääkkeitä – ennen määrättiin poikkeuksetta antibiootteja

Kuvituskuva. Arkisto/Petri Laitinen

Jukka Hämäläinen

Antibioottien käyttösuositukset tiukentuvat jatkuvasti. Moniin sairauksiin ei enää aina määrätä aiempaan tapaan antibiootteja.

Ymmärrys antibioottihoidon mahdollisista haitoista on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina. Muutamia vuosia sitten muun muassa poskiontelotulehdukseen, keuhkoputkentulehdukseen ja lasten korvatulehdukseen määrättiin Suomessa selvästi enemmän antibiootteja kuin tänä päivänä.

Tiukentuneet käytännöt johtuvat uusista tutkimustuloksista antibioottien vaikuttavuudesta, niiden haitoista ja antibiooteille vastuskykyisten taudinaiheuttajien kehittymisen uhasta.

– Antibioottihoidon tulisi aina olla tarkkaan harkittua ja aidosti välttämätöntä. Niitä tulisi käyttää vain silloin, kun niiden käyttö on vaikuttavuuden kautta aidosti perusteltua, kertoo LähiTapiolan operatiivinen johtaja, lääkäri Essi Kainonen

Antibioottiresistenssi on maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan yksi keskeisin maailmanlaajuinen terveysuhka, koska antibioottien runsas käyttö johtaa niille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymiseen.

– Antibioottien haitat näkyvät myös yksilötasolla. Suolistossa ja iholla on valtavasti tärkeitä, terveydelle hyödyllisiä mikrobeja. Antibioottien bakteereita tappava teho kohdistuu kuitenkin kaikkiin elimistön mikrobeihin, ei pelkkiin taudinaiheuttajiin, Kainonen kertoo.

Vastaanotoilla tulee Kainosen mukaan säännöllisesti vastaan tilanteita, joissa potilas tai lapsen vanhemmat odottavat vaivaan määrättävän suoraan antibiootteja. Lasten korvatulehdukset ovat esimerkki siitä, miten tuoreet tutkimukset ovat osoittaneet antibioottien olevan usein hyödyttömiä.

– Lasten korvatulehduksen hoito aloitetaan nykysuositusten mukaan useimmiten lääkkeettömästi tai pelkillä kipulääkkeillä ja seurannalla. Jokainen tapaus kuitenkin arvioidaan huolellisesti aiemmat sairastelut, oireiden vaikeusaste ja lapsen kokonaistilanne huomioiden, Kainonen kertoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut