Hiilen polttaminen hupenee – Espooseen havitellaan isoja datakeskuksia lämmönlähteeksi

Kivenlahden biolämpölaitos käynnistyy ensi kesänä. Se lisää uusiutuvien energiamuotojen käyttöä Espoon kaukolämpöverkossa. Fortum/ Sami Tuoriniemi

Klaus Nurmi

Energiayhtiö Fortum ilmoittaa luopuvansa kivihiilen poltosta Espoossa kuuden vuoden kuluttua eli 2025.

Kivihiili korvataan muun muassa lämpöpumpuilla ja hukkalämmöllä, jota otetaan talteen datakeskuksista ja jätevedestä.

Jo ensi kesänä Fortum sulkee toisen kivihiiliyksikkönsä Suomenojan voimalaitoksella.

– Se on kahdesta yksiköstä pienempi, joka tuottaa vain lämpöä. Isompi yksikkö tuottaa myös sähköä ja se suljetaan 2025, kertoo yhtiön lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta vastaava johtaja Timo Piispa

Espoon kaupunki kuuluttaa innokkaasti tavoitettaan olla hiilineutraali ensi vuosikymmenellä ja vauhdittaa sitä kaukolämpöä koskevalla yhteisprojektilla Fortumin kanssa.

Kumpi siis vetää isoa roolia hiilineutraaliuden hankkeessa, kaupunki vai energiayhtiö?

– Kyllä se meistä lähtee. Kaukolämmön volyymit ovat täällä massiivisia ja meillä on siinä isompi intressi. Teemme kuitenkin liiketoimintaa, jonka pitää kannattaa, Piispa vastaa.

Espoon lisäksi Fortumin kaukolämpöverkostoon kuuluvat myös Kauniainen ja Kirkkonummi.

Fossiilisilla polttoaineilla ei ole tulevaisuutta, Piispa huomauttaa. Hän viittaa tuoreeseen tutkimukseen, jonka mukaan asiakkaat osaavat vaatia yrityksiltä ilmastonmuutosta hillitseviä toimia.

– Niitä toimia arvostetaan ja ollaan myös halukkaita maksamaan.

Fortumin tähtäin on lämmitysratkaisuissa, joita varten ei tarvitse polttaa mitään. Mittakaava on Piispan mukaan kuitenkin niin iso, että muutokset eivät tapahdu sormia napsauttamalla.

Ensi kesänä Kivenlahdessa aloittaa toimintansa uusi biolämpölaitos, joka hyödyntää metsäteollisuuden oheisvirtoja kuten metsätähdehaketta ja puhdasta kierrätyspuuta.

– Kaikessa palamisessa syntyy hiilidioksidia, mutta biopolttoaine koetaan kuitenkin ilmastomielessä neutraaliksi, Piispa toteaa.

Laitoksen tuotanto vastaa yli 21 000 omakotitalon vuotuista lämmönkulutusta.

Otaniemeen on valmistumassa St1:n geoterminen lämpölaitos, jonka on laskettu vastaavan noin kymmentä prosenttia Espoon kaukolämmön tarpeesta.

Suomenojalle Fortum virittelee 20 megawatin lämpöpumppuyksikköä, joka parin vuoden kuluttua nostaa kaukolämmön hiilineutraalin osuuden yli 50 prosenttiin.

Erityinen mielenkiinto kohdistuu suuriin datakeskuksiin, joissa sähkö muuttuu lämmöksi, joka voidaan ottaa talteen.

Googlen datakeskus Haminassa saa paljon huomiota, mutta sen lämmöstä valtaosa menee harakoille.

– Espoossa verkostomme on sen sijaan niin iso, että pystyisimme vastaavan lämmön hyödyntämään tehokkaasti, Piispa toteaa.

Tarkoitus on houkutella Espooseen isoja datakeskuksia, joille sovitellaan aluetta Hepokorvessa Kehä III:n varrella.

Isojen datakeskusten määrä lisääntyy ja pohjoismaista niille löytyy sopivan viileitä paikkoja. Suomi on kuitenkin ollut takamatkalla, koska Ruotsissa ja Norjassa sähkövero on alempi.

– Uskomme, että nykyisen hallituksen kirjaus sähköveron alentamisesta luo meille hyvin kilpailukykyisen ympäristön, Piispa luonnehtii.

Ilmasto

Espoon kaupunki ja Fortum ovat sitoutuneet tekemään Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten alueen kaukolämpöjärjestelmästä hiilineutraalin 2020-luvulla.

Ilmastoprojektia kutsutaan nimellä Espoo Clean Heat.

Kaukolämpö on Suomen yleisin lämmitysmuoto. Energiateollisuuden mukaan lähes 60 prosenttia koko uudisrakentamisen tilavuudesta lämpiää kaukolämmöllä.

Fortumilla on Espoossa noin 200 000 kaukolämmön loppukäyttäjää.

Kivenlahteen valmistuvan biopolttolaitoksen hinta on yli 40 miljoonaa euroa. Laitoksen polttoteho on 49 MW ja parhaimmillaan jopa 58 MW.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.