Paavo Lipponen jyrähtää pääkaupungin rakentamisesta – HS: "Nämä jättimäiset hirviöhankkeet tuhoavat Helsingin"

Entinen pääministeri ja demarien entinen puheenjohtaja Paavo Lipponen, 78, ottaa Helsingin Sanomien mielipidepalstalla tiukasti kantaa Helsingin nykyiseen kaupunkisuunnitteluun ja -rakentamiseen.

Hänen mukaansa osa hankkeista voi toteutuessaan tuhota jopa kansallismaisemia. Nämä hankkeet ovat Helsinki Garden, Urbaana sekä Töölön sairaalan tontille suunnitellut asuintalot.

– Nordenskiöldinkadun kupeeseen suunniteltu ”jättimäinen hirviö” eli Helsinki Garden tuhoaisi Olympiastadionin kansallismaiseman, Lipponen kirjoittaa HS:ssa.

– Ahneudella pitäisi olla rajansa. Arkkitehtikilpailussa, johon vedotaan on annettu väärät ohjeet hallihankkeen kokoluokasta korkeudesta alkaen.

Baanan päälle suunniteltu Urbaana-hanke tuhoaisi Lipposen mukaan alueen aukean kaupunkikuvan, sillä se ”massiivisena blokkina” peittäisi Luonnontieteellisen museon.

– Baanan päälle voidaan toki rakentaa, mutta siinä on ideakilpailun paikka – ja sellaista ei pidä antaa grynderin hoidettavaksi, Lipponen kirjoittaa.

Töölön sairaalan tonttisuunnitelmaa Lipponen kuvailee ”maksimaaliseksi rakennukseksi, jota massat hallitsisivat”.

Sairaalan vanha osa on suojeltu, mutta se voidaan kunnostaa muuhun käyttöön. Uusi osa taas puretaan, ja sen tilalle on suunniteltu korkeita asuintaloja.

– Suunnitelmaa on muutettava sitten, että viheralueelle tehdään tilaa sekä Topeliuksenkadulta että pihan puolelta, Lipponen vaatii.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut