Tapiolan uuden uimahallin arkkitehtikilpailu peruttiin, SAFA vastustaa – "Tämä on valtakunnallisesti merkittävä asia"

Tapiolan uimahalli on ollut korjausten vuoksi suljettuna yli kolme vuotta. Arkisto/Anneli Tuominen-Halomo

Katja Riihola

Kaupungin suunnitelmat käynnistää arkkitehtuurikilpailu Tapiolan uudeksi uimahalliksi ovat kariutuneet Suomen Arkkitehtiliitto (SAFA) kielteiseen kantaan kilpailun järjestämiseksi.

Suomen arkkitehtiliitto nimeää perinteisesti yleisten arkkitehtuurikilpailuiden tuomaristoon oman edustajansa. Se ei kuitenkaan halunnut olla mukana Tapiolan uimahallin arkkitehtuurikilpailussa.

Uutta uimahallia kaavaillaan vanhan paikalle. SAFA vetosi jo keväällä Tapiolan vanhan uimahallin säilyttämisen puolesta.

– Missään kaupungin elimissä ei ole päätetty, että vanha uimahalli puretaan. Mehän halveksisimme demokratiaa, jos lähtisimme mukaan tähän, perustelee Suomen Arkkitehtiliiton puheenjohtaja Henna Helander

Kaupunki jatkaa nyt uimahallin kunnon, erityisesti hallin perustusten tilan selvittämistä, kertoo Tapiolan projektijohtaja Antti Mäkinen.

Mäkisen mukaan Tapiolan uimahallin yhtälö on poikkeuksellisen haastava, sillä kysymys ei ole pelkästään kustannuksista, vaan siitä onko rakennuksen korjaamiseen olemassa ylipäätään järkevää ratkaisua.

– Kysymyksenasettelu on paljon monimutkaisempi kuin, että korjataanko rakennus vai ei. Sitä ei korjaamalla kuntoon saa. Minulla on henkilökohtaisesti tällainen käsitys.

Mäkisen mukaan kaupungin on tarkoitus päättää jatkotoimenpiteistä vuoden lopulla.

Mäkinen muistuttaa, että kohteita on mahdollista suunnitella ja suunnitteluttaa myös ilman julkista kaikille avointa kilpailua.

– Päämäärä on saada Tapiolaan uimahalli, jossa tapiolalaiset pääsisivät uimaan.

Helanderin mukaan uimahalliasiassa ei ole kyse vain Suomen Arkkitehtiliiton mielipiteestä.

– Miksi rakennuksille annetaan suojelustatuksia, jos niillä ei ole merkitystä, Helander kysyy.

Helander muistuttaa, että Tapiolan keskusaltaan ympäristö on yksi ympäristöministeriön nimeämistä kansallismaisemista ja Museoviraston määrittelemä valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö.

– Keskusaltaan ympäristö on itsenäisyyden ajan ehjä kokonaisuus. Olisi käsittämätöntä, jos se mentäisiin nyt tuhoamaan. Tämä on valtakunnallisesti merkittävä asia.

Helanderin mukaan rakennukselle tulisi etsiä muuta käyttöä, jos siitä ei saada remontoitua uimahallia.

– Mutta onko muita käyttövaihtoehtoja edes tutkittu?

Taustaa

Tapiolan uimahallia laajennettiin peruskorjauksen yhteydessä 2005. Myöhemmin ilmeni, ettei korjaus onnistunut.

Uimahalli on korjausten vuoksi ollut suljettuna kesäkuusta 2016 saakka.

Rakennus on suojeltu rakennustaiteellisesti arvokkaana rakennuksena

Suojeltua rakennusta ei saa purkaa eikä siinä saa tehdä sellaisia korjaus- tai muutostöitä, jotka turmelevat sen rakennustaiteellista tai historiallista arvoa.

Uimahalli on valmistunut 1965. Sen suunnitteli arkkitehti Aarne Ervi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.