Jo 50-vuotias Matinkylä juhlii nyt näyttävästi – katso tästä koko Lähiöfestin ohjelma

Matinkylä juhlii ensi lauantaina Tiistilän koululla 50-vuotisjuhliaan. – Kuvassa DCA:n tanssiryhmä Tiistilän koululla Matinraitin Kyläkarnevaaleilla. Ramon Maronier / Lähiöfest

Jari Pietiläinen

Viidenkymmenen vuoden ikään ehtinyt Matinkylä juhlii ensi lauantaina 28. syyskuuta komeasti syntymäpäiviään Tiistilän koululla.

Tarjolla on musiikkiesityksiä, työnäytöksiä ja erilaisia työpajoja. Paikallinen pyörähuolto esittäytyy, samoin jalkapalloilijat sekä salibandyn ja sulkapallon harrastajat.

Luontojoogasta ja senioritanssista kiinnostuneet pääsevät mieliharrastuksensa pariin. Tiistilän koulun tiloissa esittelevät toimintaansa myös muun muassa näkövammaiset ja mielenterveysväki.

Kyytiä on tarjolla niin riksojen kuin perinteisten hevosten avulla. Lue tästä koko juhlapäivän tarkka ohjelma.

Matinkylän 50-vuotisjuhla on osa tänään alkavaa Lähiöfest2019-tapahtumakokonaisuutta, joka tuo ympäri Espoota roppakaupalla kulttuuritapahtumia lähes sananmukaisesti iholle.

Kolmatta kertaa järjestettävä Lähiöfest on koko viikon ajan täynnä kokeiluja, seminaareja ja juhlia sekä keskusteluja siitä, millainen kaupunki on kaikkien kaupunki.

Lähiöfest2019 on ennen kaikkea puheenvuoro paikallisuuden puolesta. Tänä vuonna mukana on neljä kaupunkia – Riihimäki, Kauniainen, Helsinki ja isäntäkaupunki Espoo.

Espoon Lähiöfest-viikon ohjelma sisältää useita kokeiluja: koululaiset siirtyvät oppitunneilla koulusta kaupunkitilaan ja kaupunki testaa byrokratian keventämistä, jolla pop-up-henkinen tekeminen helpottuisi.

Tarjolla on paikallisuutta vahvistavia tempauksia, ja niiden lisäksi kaupunginosien ajankohtaiset keskustelut kuullaan suorana niin radioaalloilla kuin verkon kautta.

Työpajoja, talk show’ita, pop-upeja ja tapahtumia järjestetään kirjastoissa, kouluissa, kampuksella, jopa metrovaunussa.

Poimintoja viikon ohjelmasta:

23.–26.9.: Espoo-live ja 28.9. Metro-live: Kaikille avoimet arki-iltojen työpajat ja talk show’t pidetään kirjastoissa Tapiolassa, Kivenlahdessa, Espoon keskuksessa ja Leppävaarassa. Mukana on yhdistyksiä, yrityksiä ja kansalaisaktivisteja.

Espoon kaupunki on antanut kaupunginosien asukkaille mahdollisuuden esittää mistä pitäisi puhua. Keskustelut striimataan verkkoon Lähiöfestin Facebook-sivun kautta.

23.–27.9.: Kaupunkioppi – City Learning -projekti, jossa kehitetään yhdessä koulujen opettajien ja oppilaiden sekä eri sektoreita edustavien asiantuntijoiden kanssa sitä, miten kaupungista voidaan oppia kouluissa ilmiölähtöisesti.

Espoolaiset ja helsinkiläiset 4–10-luokkalaiset pääsevät oppimaan kaikkea tulevaisuuden ruuasta betonin lujuuslaskelmiin.

Koululaisille tarkoitetun innovaatiokilpailun “Tunnista, oivalla ja tee!” -innovaatiokilpailun pääpalkintona on 2 000 euroa luokan retkiä varten. Tulokset julkistetaan lauantaina 28.9.

23.–27.9.: Festivaalipaviljonki Otaniemessä on kuplan muotoinen paviljonki, joka on avoin tila keskustelulle kestävästä kehityksestä ja muuttuvasta kaupungista. Luvassa on tietoiskuja, kirjanjulkistuksia, myöhäisillan dokumenttielokuvia ja opiskelijoille suunnatun suunnittelukisan tulokset.

Yle tekee paviljongista kaksi suoraa lähetystä. Paviljonki on monien eri toimijoiden käytössä viikolla, ja sinne on vapaa pääsy.

23.–29.9.: Näkyvyyttä paikallisyrittäjyydelle – #hoodsespoo nostaa paikallista yrittäjyyttä some-kampanjalla, jossa arvaamalla oikein kuvia Espoon eri maamerkeistä voi voittaa yllätyspalkinnon.

27.9.: Kansainvälinen pääseminaari People-Driven City Aallon kampuksella tuo eri puolilta maailmaa Dipoliin kuuluisia puhujia. Päivän aikana kuullaan esimerkkkejä siitä, miten betonilähiö korjataan ekologisesti, miten asukkaat saadaan mukaan tiivistyvän kaupungin suunnitteluun ja miten kouluista tehdään kaupungin innovaatiokeskuksia.

28.9.: Metro-livessä jatkuu keskustelu kaupunginosista. Linjalla Matinkylä–Vuosaari puhutaan muun muassa Helsingin kaupungin osallistuvan budjetoinnin ehdotuksista. Lähetyksiä on välillä 9.30–14.00, ja niitä voi kuunnella Lähiöfestin Facebook-sivun kautta.

29.9.: Espoon kaupunki helpottaa kaupunkilaisten omaehtoista tekemistä tarjoamalla yhdeksän julkista tilaa Pop up -tapahtumille. Kaupunki on huolehtinut tarvittavat luvat valmiiksi, joten kaupunkilaisten tarvitsee vain varata paikka.

Ensimmäiset Lähiöfestit järjestettiin vuonna 2015 Vantaan Mikkolassa nimellä “Lähiöfestivaali Our House”ja toiset festivaalit puolestaan vuonna 2017 kymmenessä kaupunginosassa Helsingissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Espoossa 12 uutta koronatartuntaa – testauspisteissä on nyt ruuhkaa
 2. Kirkkonummella jälleen koronatartunta päiväkodissa – yli 20 henkilöä karanteeniin
 3. Kerassa ja Kilossa käyttöön sähköpotkulautoja – pilottihankkeessa yritetään parantaa lautojen pysäköintiä
 4. 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille – Espoossa varaudutaan vuorottelemaan lähiopetusta
 5. Espoon saaristoveneet kulkevat loppukesän enää vain viikonloppuisin
 6. Varo vaaraa metsässä: Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 7. Talomuseo Glimsissä kuullaan puhetta vihapuheesta
 8. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 9. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 10. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva
 11. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 12. Espoon terveyspalvelujen johtaja myöntää IL:lle: Terveysasemien asiakkaiden takaisinsoittoa odottaneita puheluja nollattu
 13. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 14. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 15. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Espoossa 12 uutta koronatartuntaa – testauspisteissä on nyt ruuhkaa
 2. Kirkkonummella jälleen koronatartunta päiväkodissa – yli 20 henkilöä karanteeniin
 3. Espoon terveyspalvelujen johtaja myöntää IL:lle: Terveysasemien asiakkaiden takaisinsoittoa odottaneita puheluja nollattu
 4. 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille – Espoossa varaudutaan vuorottelemaan lähiopetusta
 5. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 6. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 7. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 8. Espoon saaristoveneet kulkevat loppukesän enää vain viikonloppuisin
 9. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 10. Kerassa ja Kilossa käyttöön sähköpotkulautoja – pilottihankkeessa yritetään parantaa lautojen pysäköintiä
 11. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 12. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 13. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 14. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 15. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.