Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heikossa hapessa löytyneelle norpalle mietitään oman tarhapaikan rakentamista Korkeasaareen – "Allaspinta-alaa olisi oltava vähintään 200 neliötä"

Saimaalta heinäkuussa löytyneen ja Korkeasaareen toimitetun saimaannorppauroksen kohtalo ei edelleenkään ole selvä.

Tautiriski estää norpan palauttamisen takaisin sen alkuperäiseen populaatioon Saimaalle, tautien leviäminen luonnonvaraiseen norppayhteisöön saattaisi olla kohtalokasta koko lajin kannalta.

– Nyt selvitämme voitaisiinko Korkeasaareen rakentaa saimaannorpalle sopiva tarhapaikka. Tällä hetkellä saimaannorpalle ei ole sopivaa tilaa. Entisen hyljealtaan paikalla on nyt lasten leikkipaikka, kertoo eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti Korkeasaaren eläintarhasta.

Aiemmin kesällä kartoitettiin mahdollisuutta siirtää saimaannorppa johonkin toiseen suomalaiseen eläintarhaan juuri siksi, että Korkeasaaressa ei ole norpalle sopivaa pysyvää tilaa. Sopivaa tilaa ei löytynyt muistakaan suomalaistarhoista.

– Muutamia viikkoja tässä selvittelyssä vielä menee. Allaspinta-alaa rakennuksessa olisi oltava vähintään 200 neliömetriä, syvyyttä keskimäärin kolme metriä. Tarhapaikan kokonaispinta-alan maa-alueineen olisi oltava vähintään 300 neliömetriä, Trontti luettelee mittoja.

Hän ei tässä vaiheessa lähde spekuloimaan, mitä sitten tehdään, jos tarhapaikka Korkeasaareen ei toteudu. Eli voitaisiinko saimaannorppa sijoittaa johonkin ulkomaiseen eläintarhaan, onhan se harvinainen eläin.

Trontti ei myöskään lähde spekuloimaan norpan mahdollista lopettamista ratkaisuvaihtoehtona norpan sijoittamiselle ulkomaiseen eläintarhaan.

– Vasta kun yksi ovi on suljettu, kannattaa seuraavaa ovea avata. Ensisijaisesti saimaannorpan paikka olisi Suomessa.

Tänä kesänä syntynyt, edelleen kasvuiässä oleva saimaannorppauros voi Trontin mukaan hyvin.

Se elelee Korkeasaaren villieläinsairaalassa omalla allasosastollaan.