HSL-lippujen lataamisesta voi tulla maksullista – huono ja sekava päätös, sanovat kriitikot

Jumbon R-kioskikauppiaan Anu Tikan kioskilla myydään HSL-lippuja ainakin vuoden loppuun asti. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Matkakortin lataaminen kioskissa tai kaupassa voi olla maksullista ensi vuoden alusta lähtien. Jälleenmyyjät saavat itse päättää, millaisen maksun he palvelustaan perivät.

HSL:n palvelupisteissä ja kuntien omissa myyntipaikoissa, kuten Vantaa-infoissa, lataaminen jatkuu maksuttomana.

Muutos johtuu Helsingin seudun liikenteen eli HSL:n hallituksen päättämistä jälleenmyyntiehdoista. Samalla HSL lopettaa myyntipalkkion maksamisen nykyisille jälleenmyyjille.

Ennusteen mukaan palkkiota kertyy tänä vuonna maksettavaksi 6,4 miljoona euroa, kertoo HSL:n osastonjohtaja Mari Flink Toisin sanoen summa säästyy HSL:ltä.

Myynnin vapautumisen yhteydessä jälleenmyyjien verkosto laajenee, kun lippuja aletaan myydä R-kioskien lisäksi aiempaa useammassa S- ja K-ryhmän myymälässä. Ensin pitää kuitenkin tehdä kassaintegraatio.

HOK-Elanto on arvioinut, että sillä on valmiudet laajentaa myyntiverkostoa kymmenillä myymälöillä ensi vuoden syksyyn mennessä. Kesko on ilmoittanut olevansa valmis vuoteen 2021 mennessä.

– Koko HSL-alueella on silloin yli 500 myyntipistettä eli tuplasti nykyiseen verrattuna, Flink laskee.

Vantaata HSL:n hallituksessa edustava Sirpa Kauppinen (vihr.) pitää hyvänä asiana, että ostopaikkoja tulee lisää. Ongelmana on, että HSL ei asettanut myyntipalkkiolle kattoa. Lipunhinta voisi siis nousta ja vaihdella eri paikoissa.

– Hyväksytty sopimus mahdollistaa eri hintaiset lippujen hinnat vaikkapa K-marketeissa. Se on sekavaa, Kauppinen sanoo.

Eikä se ole tasapuolista. Sopimuksessa ei ole myöskään palvelutasolupausta, jolloin lippupalveluita ei välttämättä tarvitse olla kaikissa ryhmän myymälöissä.

Kauppisen mukaan jälleenmyyntiehdot oli huonosti valmisteltu ja vihreät, sosialidemokraatit sekä Vasemmistoliitto halusivat sen uudelleen valmisteltavaksi.

Päätös tehtiin kuitenkin kokoomuksen, sinisten ja rkp:n hyväksymänä, kun puheenjohtajan ääni ratkaisi. HSL:n hallituksen puheenjohtaja on kokoomuksen Risto Rautava

Vihreiden ryhmän mielestä muutos antaa päätösvallan matkalippujen hinnoista jälleenmyyjille eikä niin pitäisi olla.

– Liikennepolitiikan tavoitteena tulee olla julkisen liikenteen lippuhintojen kohtuullisuus matkustajille sekä selkeät lippuhinnat, he toteavat tiedotteessaan.

Flinkin mielestä on turha spekuloida sillä, nousevatko lippujen hinnat.

– Vaihtoehtoja on, eivätkä esimerkiksi muut toimijat, kuten jo aiemmin vapaasti hinnoitellut Maas Global, ole myynyt lippuja kalliimmalla.

Jälleenmyyntiehtoja ja kilpailutusta alettiin valmistella vuoden alussa.

– Nykyinen sopimus R-kioskin kanssa on päättymässä vuoden lopussa ja katsoimme, että nyt on syytä kilpailuttaa samalla digi- ja matkakorttipuoli.

HSL:n lipputuotteita ostetaan vuodessa 380 miljoonalla eurolla. Siitä 130 miljoonaa euroa on ostoksia HSL-sovelluksen kautta eli kännykkäostoksia ja loput muista myyntikanavista hankittavia lippuja.

R-kioski on myyntikanavista suurin. Automaateista ostetaan 15 prosenttia kaikista lipuista.

Vuoden lopulla on tulossa vielä yksi maksuton matkakortin latausmahdollisuus, kun HSL lanseeraa pitkään odotetun nettilatauksen.

– Iso osa lipunostajista menee sinne, HSL:n Flink uskoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 2. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 3. Tapiolan pihoilta Espoon johtajaksi – 60 vuotta täyttävä Jukka Mäkelä on varttunut yhdessä kasvavan Espoon kanssa
 4. Tapiolan kahluualtaalla oleilleen koronaviruksen kantajan jäljiltä ei tiedossa jatkotartuntoja – koronapuhelin ruuhkautui tapauksen tultua julki
 5. Espoossa todettu 901 varmistettua koronatartuntaa – viikon aikana kuusi uutta tapausta
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 10. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 11. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 12. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 13. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 14. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 15. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.