Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustusvoimien uudet sotalaivat rakennetaan Raumalla – Tilauksella merkittävä työllisyysvaikutus

Valtioneuvosto on hyväksynyt uusien Pohjanmaa-luokan sotalaivojen eli monitoimikorvettien hankinnan. Laivue 2020 -hankkeeseen liittyvät alukset rakentaa Rauma Marine Constructions -konsernin (RMC Oy ja RMC Defence Oy) telakka Raumalla.

Laivan taistelujärjestelmän toimittajaksi on tarjouskilpailun perusteella valittu ruotsalainen Saab AB. Lisäksi teollista yhteistyötä koskeva sopimus tehdään Saabin kanssa sekä alusluokan potkurin ja potkuriakselin hankinnasta suomalaisen Aker Arctic Technology Oy:n kanssa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) totesi tiedotustilaisuudessa, että tilaus Raumalta työllisyyden ja huoltovarmuuden kannalta paras ratkaisu.

Neljän taistelualuksenrakentamisen suora työllistävä vaikutus Suomessa on noin 3 600 henkilötyövuotta ja teollisen yhteistyön työllistämisvaikutus on noin 75 henkilötyövuotta.

Alukset suunnitellaan ja rakennetaan Raumalla. Alusten osajärjestelmätoimittajina ja alihankkijoina on suomalaisia ja ulkomaisia yrityksiä.

Alukset rakennetaan porrastetusti vuosina 2022–25 ja alusluokan täysi operatiivinen valmius saavutetaan vuoteen 2028 mennessä.

Laivue 2020 -hankkeen kokonaiskustannus on 1 325,48 miljoonaa euroa. Se sisältää monitoimikorvettien lisäksi 22 miljoonan euron yhteishankintojen riskivarauksen ja alusluokalle jo hankitun ITO20-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän, jonka hinta on 83 miljoonaa euroa.

Pohjanmaa-luokka korvaa merivoimien seitsemän poistuvaa alusta. Poistuvien alusten tilalle rakennetaan neljä monitoimikorvettia, jotka pystyvät pinta-alusten ja sukellusveneiden torjuntaan, ilmatorjuntatehtäviin sekä merioperaatioiden johtamiseen.

Merivoimien uudet alukset ovat merkittävä osa Suomen puolustusjärjestelmää ja meripuolustuksen runko 2050-luvun lopulle saakka.

Juttuunlisätty 19.9. klo 17.25, että aluksia rakennetaan neljä