Vuosia väännetty hoiva-asumisen hanke jäihin Espoossa – Kaisankodin ostanut sijoittajalääkäri haluaa sen sijaan saada perinteikkään kartanon kukoistamaan

Uusilla omistajilla ei ole mitään aikomusta laajentaa Kaisankotia Pakankylässä, vaikka lisärakentamisen mahdollistava asemakaava on lopulta hyväksytty vuosien väännön jälkeen.

– Edellisen omistajan kaavoitushanke oli ylimitoitettu. Kiinteistöjä on jopa liikaakin ja ne ovat osin alikäytöllä, sanoo Backby Kalliomaa Oy:n hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Riihimäki

Asemakaavaa hinkattiin peräti kymmenen vuotta ja sitä vastusti muun muassa Pro Espoonjoki -yhdistys.

Lainvoiman saanut kaava tuo Pakankylän eli Backbyn kartanolle lisää rakennusoikeutta noin 11 000 kerrosneliötä.

– Onneksi ei ole pakko rakentaa. Ehkä jonain vuonna laajentaminen voi tulla eteen, mutta toistaiseksi meillä ei ole sellaisia suunnitelmia, Riihimäki tähdentää.

Esimerkiksi suunniteltuja palveluasuntoja ei siis ole kartanolle tulossa.

Kaisankodin kiinteistöt siirtyivät vuosi sitten Backby Kalliomaalle, joka on tarkoitukseen varta vasten perustettu espoolainen yhtiö.

– Meitä on muutama sijoittajataustainen henkilö ja päätimme ryhtyä kiinteistön omistajiksi, Riihimäki selvittää.

Hän on lääkäri ja mukana lähes kymmenessä terveysalan yrityksessä, jotka muun muassa kehittävät syöpälääkettä, toimivat vanhusten kotihoidossa ja geeniterapian alalla.

– Haluamme saada hienon kartanon kukoistamaan. Kaisankoti jatkaa tiloissa vuokralaisena.

Kaisankodin ylläpitäjä Kaisa Kallion kansalaislahjasäätiö oli ennen kauppaa ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin, jopa konkurssin partaalle.

Helsinkiläinen Riihimäki kiinnitti kartanoon huomiota pyöräillessään sen ohi. Tontti näytti ränsistyneeltä ja hän kurvasi pihaan.

– Ennen avaralta kartanonmäeltä olivat metsätyöt jääneet tekemättä. Aiomme palauttaa maiseman sellaiseksi, miltä se näytti 1950-luvulla.

Ryteikköä on raivattu ja satoja puita kaadettu. Espoon kaupunki on kunnostukselle myötämielinen ja kartanon länsipuolelle suunniteltu siirtolapuutarhahanke on laitettu jäihin.

– Espoo vuokrasi sen alueen meille lammashaaksi. Lampaat hoitavat siellä nyt perinnemaisemaa, Riihimäki hehkuttaa.

Vuoden aikana on lisäksi kurottu umpeen kiinteistöjen korjausvelkaa. Miljoonaluokan remontti jatkuu vielä ensi vuonna.

Kuntoutuksella on tulevaisuutta, katsoo Riihimäki. Kartanoa hän kuvaa huikeaksi paikaksi kuntoutukselle luonnon äärellä.

Kaisankodin, joka on Backby Kalliomaan suurin vuokralainen, toiminta jatkuu kuten ennenkin mutta Riihimäen mukaan hieman virtaviivaisempana.

Ravintolalla ja majoituksella on oma yrittäjänsä ja tarjolle voi tulla myös esimerkiksi elämyspalveluja.

Melko iso muutos tulee lokakuussa, sillä kartanon nimi vaihtuu takaisin alkuperäiseksi Backbyksi.

– Kaisankodilla on hyvä imago kuntoutuksessa, mutta nimi kuulostaa vanhainkodilta. Ja kartanollahan on kuntoutuksen lisäksi paljon muutakin toimintaa.

Riihimäki painottaa myös, että vaikka omistajat ovat kiinteistösijoittajia, kyse ei ole lyhytnäköisestä voiton tavoittelusta.

– Kartano ei tule myyntiin lähivuosikymmeninä, hän vakuuttaa.

Hyvinvointi

Kaisankodin kiinteistöjen omistus vaihtui 16. elokuuta 2018 tehdyssä kaupassa Backby Kalliomaa Oy:lle.

Hyvinvointikartano Kaisankodin toiminta jatkuu entisellään. Se tarjoaa esimerkiksi työikäisten varhaisen vaiheen kuntoutuksia ja hyvinvointipalveluja sekä kokous- ja juhlatiloja.

Kaisankoti on toiminut Pakankylän eli Backbyn kartanolla vuodesta 1958.

Kymmenen vuotta tahkotun asemakaavan myötä kartanonmäelle oli tarkoitus rakentaa muun muassa 50–60 asuntoa, joista osa tehostettua hoivaa tarvitseville ja osa palveluasumiseen.

Kartanon rakennuksiin kuuluu myös kivinavetta, jossa toimii Espoon automuseo. Navetan omistaa Espoon kaupunki.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut