"Jos Kalevala olisi tehty Ruotsissa, se olisi jo tuotteistettu" – Tuomari Nurmio pyyhkii pölyt pois Kalevalasta

Kalevala on suomalaisten yhteistä omaisuutta, mutta monille se on aika vieras teos.

Tuomari Nurmio tunnustaa, että hänen oma suhteensa Kalevalaan on ollut aika etäinen ja vastentahtoinenkin.

– Lapsuuden kodissani Kalevala oli kirjahyllyssä paraatipaikalla Raamatun ja lakikirjan vieressä. Kalevala oli ikään kuin pyhä kirja, Nurmio muistelee.

Kun Tuomari Nurmio valittiin muutama vuosi sitten Helsingin yliopiston Vuoden alumniksi, hän mietti ankarasti, mistä keksisi aiheen juhlapuheelleen yliopiston juhlasaliin.

– Sattumalta luin, että J. R. Tolkienin ensimmäisen, kesken jääneen romaanin sankari oli Kullervo Aloin miettiä, voisiko Kalevalaa nostaa esiin uudella tavalla, Nurmio kertaa.

– Suomalaiset eivät ole oivaltaneet, että kulttuurin lisäksi Kalevalalla voisi olla taloudellista merkitystä. Jos Kalevala olisi tehty Ruotsissa, se olisi jo tuotteistettu. Suomessa sitä ei ole hyödynnetty mitenkään, vaan Kalevala on jäänyt tavallaan tutkijoiden omaisuudeksi, Nurnio miettii.

Nurmio piti esillä ideaansa Kalevalan hyödyntämisestä, mutta kukaan ei tarttunut siihen. Sitten hän tapasi sattumalta Juha Hurmeen.

– Me haluamme purkaa Kalevalan osiin ja katsoa, pystyykö Kalevala antamaan inspiraatiota uudelle materiaalille, ja tuomaan sen takaisin sinne mistä se on lähtenytkin eli katutasolle.

Vastaus on kyllä. Elokuun lopussa julkaistiin Kalevala elävänä tai kuolleena -albumi.

Levyllä ovat mukana muun muassa Tuomari Nurmio & Tohtori Hillilä, Paleface & Maija Kauhanen, Ismo Alanko, Pekko Käppi & K:H:H:L ja Suistamon Sähkö. Taiteilijat saivat vapaat kädet tulkita omaa suhdettaan Kalevalaan. Mukana on artisteja, joilla on ollut traumaattinen suhde Kalevalaan tai ei ole ollut suhdetta lainkaan.

– Kalevala on suomalaisten yhteistä materiaalia ja me saamme tehdä siitä sellaisia versioita kuin haluamme. Kalevala on ollut kollektiivinen taideteos ja sillä on ollut valtavat kerrannaisvaikutukset.

Kaikki albumin taiteilijat ovat Tavastia-klubilla 20. ja 21. syyskuuta KalevalaFestin masinoimassa Kalevala elävänä tai kuolleena-festivaalilla.

Muusikoiden lisäksi kumpanakin iltana esiintyy Juha Hurme & Kalevalan ydinfysiikkaa-ryhmä, joka koostuu näyttelijöistä, sirkustelijoista ja silmänkääntäjistä.

Tavastialla lanseerataan myös uusi tietokonepeli, Iron Danger, jolla on Kalevalan inspiroimaa materiaalia.

Festivaalilla esiintyvät perjantaina 20.9. Paleface, Mara Balls, Jaakko Laitinen & Väärä raha sekä Tuomari Nurmio & Tohtori Hillilä. Lauantain 21.9. esiintyjät ovat Ismo Alanko, Suistamon sähkö, Pekko Käppi & K:H:H:L sekä Faarao Pirttikangas & Nubialaiset. Kumpanakin iltana lisäksi esiintyy Juha Hurme & Kalevalan ydinfysiikkaa-ryhmä, joka koostuu näyttelijöistä, sirkustelijoista ja silmänkääntäjistä.

Tuomari Nurmio on vanha stadilainen, joka teki kymmenen vuotta kestäneen pakomatkan Riihimäelle. Sieltä hän muutti Espooseen ja taas Helsinkiin.

Nyt Tuomari Nurmio on paluumuuttanut Espooseen tutuille kulmille.

– Neljän Jätkäsaaressa asutun vuoden jälkeen ymmärsin, että Helsingin keskustaelämä ei ole tärkeää. Kaipaan luonnonläheisyyttä ja viihdyn Espoossa entistä paremmin. Stadilaisuus on loppuun käsitelty, Nurmio sanoo.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut