Sukupolvi vaihtui Tallinnan-laivoilla, mutta viinaralli vain kasvoi – "Nyt matkustavat eri ihmiset kuin kymmenen vuotta sitten"

Puhelinvarkaat pyrkivät nopeasti ulos Suomesta. Helsingistä miehet pääsivätkin jäämättä kiinni, mutta käry kävi Tallinnan päässä. Jussi Vehkasalo/ESM:n arkisto

Jukka Hämäläinen

Matkustaminen Helsingin ja Tallinnan välillä on lisääntynyt 42 prosenttia kymmenessä vuodessa. Määrä on noussut reilusta kuudesta miljoonasta noin yhdeksään miljoonaan matkustajaan.

Samaan aikaan suomalaisten osuus matkustajista on romahtanut. Tilastokeskuksen mukaan Viroon matkustettiin viime vuonna viidennes vähemmän kuin edellisvuonna.

Tallinnan ja Helsingin välillä operoivan Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen kuvailee muutosta dramaattiseksi.

– Nyt matkustavat eri ihmiset kuin kymmenen vuotta sitten. Viron-matkailun sukupolvi on vaihtunut. Matkailun aloittaneet nykyiset 70–80-vuotiaat ovat ikääntyneet, eivätkä enää ylipäätänsä matkusta.

Laivayhtiön tutkimuksen mukaan matkailua ovat karsineet eniten perheet, joissa on pikkulapsia, ja yli viisikymppiset. Etenkin eläkeläisten väheneminen näkyy laivoilla.

– Monet eläkeläiset kävivät Virossa ennen kerran viikossa. Heistä tuli niin tuttuja, että joku esimerkiksi toi perunoita ja leivonnaisia henkilökunnalle, Keronen muistelee.

Uusien eläkeläisten matkustusintoa Viroon on vähentänyt tuotteiden ja palveluiden kallistuminen maassa. Kerosen mukaan hinnat ovat nousseet Virossa neljää, viittä prosenttia vuodessa.

Myös meno laivoilla on muuttunut. Kaljarallista on Kerosen mukaan siirrytty arkisempaan matkustamiseen.

– Matkustan väliä kerran, kaksi viikossa. Välillä tuntuu, että saisi olla villimpääkin, Keronen kärjistää.

Matkailujargonilla kuvattuna Viro muuttuu normaaliksi ”matkustajadestinaatioksi”: sinne ei mennä vain halpojen hintojen vaan kohteiden ja tapahtumien vuoksi.

– Matkustetaan Pärnuun tai Viron kautta Itä- ja Keski-Eurooppaan. Eritoten nuoret ja opiskelijat ovat löytäneet Viron, esimerkiksi tapahtumat ja konsertit kiinnostavat.

Myös työmatkaliikenne Tallinnan ja Helsingin välillä on lisääntynyt.

– Kaksoiskaupunki Talsinki on ihan arkea monelle suomalaiselle ja virolaiselle, Keronen toteaa.

Kun suomalaiset ovat vähentäneet Tallinnan-matkailuaan, laivoihin astuu yhä enemmän ulkomaalaisia.

Kun Eckerö Linen matkustajista vain reilut kymmenen prosenttia oli kymmenen vuotta sitten muita kuin suomalaisia, nyt heidän osuutensa on jo lähes puolet. Matkustajista virolaisia oli viime vuonna 29 prosenttia ja muita kansallisuuksia 19 prosenttia.

– Saman muutoksen näkee Helsingin katukuvassa. Kaupunki on kansainvälistynyt.

Kansainvälistyminen on havaittu myös muilla varustamoilla.

– Viking Linen matkustajaprofiilissa on nähtävissä muutoksia. Suomalaisten päiväristeilijöiden määrä on hieman laskenut, kun samaan aikaan suomalaisten, virolaisten ja kansainvälisten asiakkaiden reittimatkustus on lisääntynyt, yhtiön markkinointijohtaja Kaj Takolander totesi viime vuoden tilinpäätöstä kommentoidessaan.

Myös Tallink-Siljalla Viron ja Suomen välisillä reiteillä matkustajamäärät ovat kokonaisuutena kasvaneet.

– Helsinki–Tallinna-reitillä matkustaa edelleen eniten suomalaisia ja toiseksi eniten virolaisia. Seuraavaksi eniten on kiinalaisia, latvialaisia, venäläisiä, liettualaisia ja japanilaisia, viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo.

Tilasto

Alkoholijuomia tuotiin Virosta heinäkuussa 4,7 miljoonaa litraa eli 1,4 miljoonaa litraa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Absoluuttiseksi alkoholiksi muutettuna tuonti oli 364 000 litraa eli 19 prosenttia enemmän kuin heinäkuussa 2018.

Kun vuosi sitten Virossa vierailleista suomalaisista 68 prosenttia toi alkoholijuomia, tämän vuoden heinäkuussa alkoholia tuovien osuus nousi 76 prosenttiin.

Olutta toi 38 prosenttia matkustajista (29 % heinäkuussa 2018), siideriä 25 (17), long drink -juomia 29 (20), likööriä 19 (10) ja viiniä 46 prosenttia (37) matkustajista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 2. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 3. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 4. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 5. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 6. Pääkirjoitus: Lemmikki ei ole hetken päähänpisto
 7. Vainio 8.8.
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 10. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 11. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 12. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 13. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 14. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 15. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 2. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 3. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 4. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 5. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 6. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 7. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 10. Espoonlahden asiointipiste avautuu kuukausien tauon jälkeen – "Flunssa- tai vatsaoireita potevana ei saa tulla"
 11. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
 12. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 13. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 14. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 15. Tapiolan Sandro lopettaa, tilalle Helsingistä tuttu uusi yrittäjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.