Lehtisaaren asukkaat hävisivät riidan tonttivuokrien korotuksista

Vantaan seurakuntayhtymä on voittanut riidan Lehtisaaren tonttien vuokrista Helsingin käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeus tiedotti perjantaina, että oikeus on hylännyt asunto-osakeyhtiöiden kanteet.

Oikeuteen jouduttiin, kun asukkaat vastustivat seurakuntayhtymän vaatimusta nostaavuokratmarkkinahintaiselle tasolle.Oikeudessa punnittiin sitä, ovatkouusien vuokrasopimusten ehdot ja tuotto-odotus kohtuullisia.

Käräjäoikeus perusteliratkaisuaan sillä, että 1964–1966 tehdyissä vuokrasopimuksissa oli annettu seurakuntayhtymälle oikeus määritellä ne ehdot, joilla se tarjoaa maa-alueita uudelleen vuokrattavaksi.

Lisäksi oli sovittu, että jos asunto-osakeyhtiö ei halua käyttää etuoikeuttaan uuteen vuokraukseen, se on velvollinen omalla kustannuksellaan poistamaan tontilla olevat rakennukset.

Sen sijaan sopimuksissa ei mainittu, että seurakuntayhtymä olisi velvollinen lunastamaan rakennukset tapauksessa, jossa uudesta vuokrasopimuksesta ei päästä sopimukseen.

Oikeuden mukaan tällaiset vuokrasopimusten ehdot ovat varsin tavanomaisia, eivätkä ne ole maanvuokrasopimuksiin sovellettavien pakottavien säännösten vastaisia.

– Koska oikeusjärjestyksemme perustuu sopimusvapaudelle, ei ole olemassa säännöstä, jonka nojalla käräjäoikeus voisi joko sopimuksia tulkitsemalla tai sovittelemalla määrätä, millainen sopimus osapuolten tulisi keskenään tehdä, oikeus toteaa tiedotteessa.

Asukkaatkertoivat Helsingin Uutisiille aiemmin, että heolisivat valmiita hyväksymään sellaiset vuokrankorotukset, joiden jälkeen taloyhtiöiden tonttivuokrat vastaisivat muiden vastaavien kaupunginosien käypää vuokratasoa

Vantaan seurakuntayhtymän päättämä korotus nostaaasukkaiden mukaanihmisten yhtiövastikkeita useita satoja euroja kuukaudessa, mikä tekisi asumisesta kohtuuttoman kallista monille perheille ja eläkeläisille.

Kiistaan löydettiin aluksi asukkaita tyydyttänyt sopu, mutta Vantaan seurakuntaneuvosto pyörsi lopulta päätöksen. Näin riita eteni käräjäoikeuteen.

Seurakuntayhtymä perustelee vuokrien korostusta omallatuottotavoitteellaan, joka on5 prosenttiatonttien käyvästä arvosta. Lehtisaaressa siitä on myönnetty10 prosentinalennusvuokralaisten hyväksi.

– Vantaan seurakunnissa sopimuksissa sitoo lähtökohta, että vuokrissa tulee noudattaa tasapuolista kohtelua eri alueilla asuvia vuokralaisia kohtaan, seurakunta tiedotti oikeuden päätöksen jälkeen.

Seurakuntayhtymän mukaan taloyhtiöidenmaanvuokrasopimukset on nyt määräviimeistelläpäätöksentekoa varten.

– Koska kaikki yli 10 vuoden pituiset vuokrasopimukset edellyttävät Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin vahvistamista, sopimukset voidaan allekirjoittaaarvioltatammikuun 2020 lopussa.

Edit klo 10.40: Lisätty seurakuntayhtymän näkemykset.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut