Nuuksiossa mitataan, kuka kestää pisimpään – Suomessa uudenlainen ultrajuoksukisa rantautuu ensimmäisenä Espooseen

Nuuksion kupeessa asuva Mikael Heerman keskittyy järjestämään muille kisaa eikä asetu lähtöviivalle. Mikael Heermanin kotialbumi

Sirpa Repo

Espoossa järjestetään Suomen ensimmäinen kuka jaksaa pisimpään eli last man standing -tyyppinen kilpailu. Ultrajuoksukisan järjestää Mikael Heerman

Koska kisa on Nuuksiossa, on se saanut nimekseen Nuuksio Backyard Ultra. Sen tapahtumakeskus on Siikajärvellä Hotelli Nuuksiossa.

– Kisassa ei ole kyse nopeudesta vaan sitkeydestä, kestävyydestä, kovapäisyydestä, moniin ultrajuoksuihin maailmallakin osallistunut 50-vuotias Heerman hymähtää.

Vastaavanlaiseen kisaan hän ei ole kuitenkaan osallistunut.

Juoksu alkaa tänään perjantaina kello 18. Silloin osallistujat lähtivät 6,7 kilometrin lenkille. Seuraava lähtö on aina tasatunnein. Jotta saa jatkaa kisaa, täytyy edellinen lenkki olla tehtynä tuohon mennessä.

– Valoisaan aikaan reitti on polkujuoksua mutta pimeässä juostaan tiellä turvallisuussyistä. Matkan pituus on aina sama, Heerman selvittää.

Kilpailuun varmisti tulonsa 29 osallistujaa, joista seitsemän on naisia. Heerman sanoo, että tämän tyyppinen kilpailu sopii naisille vähintään yhtä hyvin kuin miehille.

– Jotta pärjää, täytyy olla henkisesti kypsä. Taktiikan tulee olla kunnossa eikä muille saa näyttää, mikä on oman jaksamisen todellinen laita. Pää ratkaisee paljon.

Järjestäjä arvelee, että naiset saattavat olla alussa varovaisempia vauhdinpidossa kuin miehet. Se voi pitkässä kisassa koitua heidän edukseen.

– Matkaan ei kannata sännätä täysillä. Jos juoksee reitin noin 47–50 minuuttiin, jää aikaa levätä ja tankata ennen seuraavaa lähtöä.

– Lyhyet torkutkin ehtii ottaa kierrosten välissä.

Tässä kisassa saa kävellä ja se on jopa järkevää. Heerman tuumii, että ylämäessä kannattaa kävellä ja alamäessäkin, koska se on jaloille hellempi tapa kuin juoksu.

– Toivottavasti saamme hyvän kisan ja kannustajia paikalle.

Heerman laskeskelee, että 27–30 kierrosta eli 180–201 kilometriä olisi hyvä tulos voittajalle. Voittaja on hän, joka kiertää kierroksen muita enemmän.

Ultrajuoksun pistämä mies arvelee, että vuorokauden jälkeen mukana olisi 5-10 prosenttia juoksijoista.

Ensi vuoden kisa on jo keskellä kesää viikko juhannuksen jälkeen.

– Sen voittaja saa osallistumisoikeuden saman vuoden MM-tason kilpailuun, Heerman vinkkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.