Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brexit voi pudottaa Suomen talouskasvun lähelle nollaa

Sopimukseton brexit eli Britannian EU-ero voi pahimmassa tapauksessa pudottaa Suomen talouskasvun lähelle nollaa, arvioidaan Pellervon taloustutkimus PTT:stä.

Ennustepäällikkö Janne Huovarin mukaan eri tutkimusten arviot brexit-vaikutukset Suomelle vaihtelevat noin -0,2 prosentista -0,9 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Myös Kiinan kauppasodan kiihtymisen vaikutusten arviointi on vaikeaa.

PTT:n kansantalouden ennusteen mukaan muut taloutta hidastavat tekijät ovat kuitenkin hälvenemässä ja ensi vuoden kasvu voi yllättää positiivisesti.

Huovarin mukaan esimerkiksi Kiinan velkaantumisen hillinnän kääntyminen elvyttämiseksi ja Euroalueen autokaupan piristyminen tietävät hyvää loppuvuoden kasvulle. Vähittäiskauppakin on kohentunut kesäkuukausina ja kotitalouksien säästämisaste palautunut normaalitasolle.

Sopu sekä kauppasodassa ja Britannian EU-erossa olisi Huovarin mukaan kuitenkin erittäin tervetullut.

PTT:n ennusteen mukaan hidastuva talouskasvu vähentää kuitenkin työn kysyntää ja työllisten määrän lasku jatkuu.

Suomen kolme vuotta jatkunut työllisyyden kasvu taittui vuoden vaihteessa. Tähän ovat vaikuttaneet sekä työvoiman kysynnän heikkeneminen että tarjontaongelmat. Avoimia työpaikkoja on edelleen tarjolla paljon, mutta ei enää välttämättä työttömänä oleville.

Tänä vuonna työllisiä on vielä keskimäärin noin 15 000 enemmän kuin viime vuonna, mutta työllisten määrän ennustetaan vähenevän noin 13 000 henkilöllä ensi vuonna.

Kilpailukyky sen sijaan ei ole PTT:n mukaan ainakaan vielä ongelma, sillä kustannustaso on Suomessa kehittynyt viime aikoina kilpailijamaiden tahtiin. Kansainvälinen taloustilanteen katsotaan kuitenkin asettavan haasteita syksyn palkkaneuvotteluille.