Jorvin apteekin kohtalo edelleen avoin – "Riittääkö asiakkaita yöaikaan tarpeeksi"

Näissä tyhjillään olevissa tiloissa Espoon sairaalan aulassa avautuu pian apteekki. Arkisto/Minna Airamaa

Minna Airamaa

Jorvin sairaala-alueelle sijoittuvan apteekin kohtalo on edelleen avoinna.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea myönsi elokuun lopussa Espooseen viisi uutta apteekkilupaa, joista yksi koski Jorvin alueelle sijoittuvaa apteekkia. Luvan saanut apteekkari ilmoitti kuitenkin viime viikolla luopuvansa luvasta.

Fimea käsittelee nyt luvan uudelleen muiden kyseisen apteekin lupaa hakeneiden kesken.

– Luvasta luopuminen ei ole mitenkään tavatonta eikä siihen tarvitse ilmoittaa syytä. Pyrimme käsittelemään asian mahdollisimman pian, selvittää jaostopäällikkö Pirjo Rosenberg Fimeasta.

Sairaalan yhteyteen sijoittuvat apteekit ovat suhteellisen uusi asia Suomessa. Toistaiseksi niitä on kaksi: Tampereen ja Kuopion yliopistollisten sairaaloiden yhteydessä.

Kunnilta ja sairaanhoitopiireiltä on Rosenbergin mukaan tullut toiveita useampaankin, mutta apteekkareille tilanne saattaa olla uusi. Tämä näkyi muun muassa niin, että Jorviin sijoittuvan apteekin lupa herätti vähemmän kiinnostusta kuin muiden Espoon apteekkien luvat. Jorvin apteekin lupaa haki 14 henkilöä, muualle Espooseen sijoittuvien apteekkien lupia kutakin noin 30 (LV 19.7.).

– Sairaalaan sijoittuvan apteekin asiakasvirta koostuu lähinnä sairaalasta kotiutuvista potilaista. Asiakkaan kannalta tällä yritetään helpottaa sairaalasta avohoitoon siirtymistä, potilaat saisivat lääkkeet heti mukaansa. Apteekkari joutuu varmasti arvioimaan, riittääkö sairaalan potilasvirta, Rosenberg kommentoi.

Sairaala-alueelle sijoittuvan apteekin aukioloajat jäävät tulevan apteekkarin ja sairaalan päätettäviksi. Toive Jorvin alueella ympäri vuorokauden toimivalle apteekille juontaa juurensa vuodesta 2016, jolloin Marika Niemi (kok.) ja Leena Luhtanen (sd.) jättivät asiasta valtuusto-aloitteen.

Toistaiseksi ainoa ympäri vuorokauden toimiva apteekki Suomessa on Töölössä sijaitseva Yliopiston Apteekki.

Ympäri vuorokauden toimiva apteekki asettaa apteekkarille haasteita, huomauttaa Apteekkariliiton viestintäproviisori Elina Aaltonen

– Yleisellä tasolla asiakkaiden toiveet ja asiakasvirrat määrittävät apteekin aukioloajat. Haasteita tuovat muun muassa turvallisuus ja asiakasvirta. Riittääkö asiakkaita yöaikaan tarpeeksi, että aukiolo kannattaa. Toistaiseksi Suomessa on niin vähän apteekkeja sairaaloiden yhteydessä, että kokemusta niiden asiakasvirroistakaan ei juuri ole, Aaltonen pohtii.

Aaltonen toteaa myös, että Suomessa apteekkien aukioloajat ovat viime vuosina ylipäätään laajentuneet.

– Välttämättömät lääkkeet saa päivystysaikaan joka tapauksessa sairaalasta, Aaltonen sanoo.

Espoon sairaalassa apteekki toivotetaan tervetulleeksi. Sairaalan sisääntuloaulassa on tyhjillään tila, johon Jorvin alueelle tulevaa apteekkia on kaavailtu.

Espoon sairaalan johtavan ylilääkärin Roope Leppäsen mukaan tila sopii hyvin ympäri vuorokauden toimivalle apteekille.

 – Infomme on avoinna jatkuvasti, meillä voi vierailla ympäri vuorokauden ja synnytykset ovat luonnollisesti ympäri vuorokauden tapahtuvaa toimintaa. Mahdollinen vartioinnin tarve ratkaistaan erikseen, Leppänen sanoo.

Uudet apteekit

Espooseen oli haettavana kuusi uutta apteekkilupaa. Näistä yhden apteekin sijainniksi on määritelty Jorvin sairaala-alue, muut viisi voivat sijoittua mihin tahansa Espoossa.

Fimea myönsi 29. elokuuta luvat viidelle apteekille. Kuudetta apteekkilupaa ei ehditty käsitellä viime hetken peruutuksen vuoksi ja Jorvin apteekin luvan saanut luopui luvastaan.

Fimea pyrkii käsittelemään näiden kahden apteekin luvat mahdollisimman pian.

Luvista voi valittaa.

Fimea päätti kuuden uuden apteekin perustamisesta Espooseen jo vuonna 2017.

Espoossa jo toimivat apteekkarit valittivat kuitenkin luvista, joten apteekkien tulo on viivästynyt.

Aiheeseen liittyvää

 1. Espoon uudet apteekkiluvat kiinnostivat kymmeniä – apteekkisota voi vielä jatkua
  19.7.2019 6:27
 2. Espoon uusien apteekkien perustaminen etenee vihdoin – apteekkarit luopuivat valituskierteestä
  11.5.2019 8:10
 3. Espoossa voisi olla uusia apteekkeja jo tänä vuonna – apteekkareilla kuitenkin vielä valitusmahdollisuus
  3.4.2019 7:15
 4. Hallinto-oikeudelta tyrmäys valittaja-apteekkareille: Espoon uudet apteekit Jorvi mukaan lukien voidaan perustaa
  29.3.2019 11:29
 5. Jorvi ja muut Espoon uudet apteekit viivästyvät vuodella – kaksi apteekkaria jatkaa taistelua hallinto-oikeudessa
  9.5.2018 6:45
 6. Vihreää valoa Jorvin apteekille – Fimea tyrmäsi espoolaisapteekkareiden valituksen
  4.4.2018 13:51
 7. Espoolaisapteekkarit haluavat edelleen kumota Fimean päätöksen – "Ensin tulisi määritellä ne sijainnit, joihin apteekki tarvitaan"
  31.3.2018 7:00
 8. Kuusi uutta apteekkia tulossa Espooseen, apteekkarit nousivat vastarintaan – "Nykyiset turvaavat lääkkeiden saatavuuden"
  13.12.2017 6:45

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut