Hanna Lamnaouerin maalaukset tulvivat kesäyön mystiikkaa

Kuvataiteilija Hanna Lamnaouer näyttelyn avajaisissa. .

Anneli Tuominen-Halomo

Salolainen kuvataiteilija Hanna Lamnaouer (s.1978) viihtyy luonnossa.

– Metsässä ja luonnossa liikkuminen tuottaa minulle mielenrauhaa. Koen myös esteettisiä elämyksiä, jotka pystyn suodattamaan taiteeseeni, hän sanoo.

Luonto onkin hyvin vahvasti läsnä Hanna Lamnaouerin Sulautumia-nimisessä näyttelyssä, joka on nähtävillä Galleria Aarnissa kauppakeskus Sellon kolmannessa kerroksessa.

Pääasiassa öljyllä ja akvarelleilla maalaava Hanna Lamnaouer innostui maisemista ja suomalaisen luonnon tunnelmista vuosi sitten. Sitä ennen hänen taiteessaan oli enemmän erinäköisiä ihmishahmoja.

Utuinen, sielukas ja maaginen ovat sanoja, joilla voi kuvata Lamnaouerin maalauksia. Värit ovat kesäyön hämärästä.

– Lomailin noin vuosi sitten Ranskassa ja sieltä palatessani koin herätyksen. Kun palasin Suomeen, näin asiat uusin silmin. Oivalsin, kuinka hienoa suomalainen luonto on.

– Ranskassa, etenkin Pariisissa, kaikki oli ylvästä ja kolossaalista. Suomi tuntui ihan erilaiselta.

Ensin Lamnaouer valokuvasi kesäisiä tunnelmia. Sitten hän oivalsi, että tunnelmat voi myös maalata.

– En pyri piirtämään maisemia valokuvamaisen tarkasti. Tärkeintä on tunnelma ja värisävyt.

Osa Lamnaouerin maalauksista näyttää kuitenkin kauempaa katsottuna erehdyttävästi valokuvalta.

Hanna Lamnaouer sanoo maalauksillaan tavoittelevansa todellisuuden mystistä puolta, yksilön sulautumista ympäröivään todellisuuteen, mutta myös havahduttavaa hetkellisyyttä.

Valtava taivas, tyyni vesi, puiden latvat, hämyisät metsät, yksinäiset saaret sekä ihmisluonto tarjoavat hänelle kaikkein kiinnostavimmat teemat. Todellisuus muovautuu jatkuvasti.

– Parhaimmillaan maalaus syntyy melkein kuin itsestään.

Sulautumia-näyttelyn maalaukset ovat kauniita ja herkkiä, mutta taiteilija arvelee, että alitajunnassa on myös jäytänyt ympäristöahdistus, pelko ilmastonmuutoksesta ja huoli siitä, mitä voi tapahtua.

Näyttely jatkuu 28. syyskuuta asti. Galleria Aarni on avoinna tiistaista perjantaihin kello 12–20 ja viikonloppuisin kello 12–16.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut