Yhä useampi jättää tupakat askiin: Suomalaisnaiset saavuttaneet jo kansainvälisen tavoitetason

Tupakkatuotteiden käyttö vähenee Suomessa kansainvälisen tavoitteen mukaista tahtia, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteesta.

Maailman terveysjärjestö WHO on asettanut jäsenvaltioilleen kansainvälisen tavoitteen vähentää tupakkatuotteiden käyttöä 30 prosentilla vuodesta 2010 vuoteen 2025.

Suomessa tavoite saavutetaan, jos vuonna 2025 tupakkatuotteita eli savukkeita tai nuuskaa käyttää päivittäin tai satunnaisesti enintään 27 prosenttia miehistä ja 18 prosenttia naisista. Vuonna 2018 osuudet olivat miehillä 32 prosenttia ja naisilla 18 prosenttia. Naiset ovat siis jo saavuttaneet WHO:n tavoitetason.

– Tavoitteiden tielle on tullut erityisesti nuuskan käyttö. Sen yleistyminen pojilla ja nuorilla miehillä tarkoittaa, että hyvä kehitys tupakoinnin vähentämisessä ei enää riitä, kertoo THL:n asiantuntija Otto Ruokolainen tiedotteessa.

Suomen omat tavoitteet ovat THL:n mukaan tiukemmat. Suomessa tupakkalain tavoitteena on ollut vuodesta 2010 lähtien tupakkatuotteiden käytön loppuminen tupakoinnin vähentämisen sijaan. Tavoitteena on siis lähes savuton Suomi, jossa enintään viisi prosenttia väestöstä käyttää tupakka- tai nikotiinituotteita päivittäin vuonna 2030. Nykykehityksen jatkuessa vuonna 2030 tupakkatuotteita käyttäisi päivittäin miehistä 11 prosenttia ja naisista 6 prosenttia.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut