Asukaspuisto on Suvelan sulatusuuni – monikulttuurisuus näkyy jopa jääkaapin sisällössä

Suvelan asukaspuiston johtaja Leea Hämäläinen iloitsee, että asukaspuistolle järjestyivät tilat kappelin yhteydestä. Katja Riihola

Katja Riihola

On talvi ja pakkasta. Leea Hämäläinen on työpaikallaan, kun pieni poika tulee Suvelan asukaspuistoon varvassandaaleissa. Eletään 1980-lukua ja ensimmäiset vietnamilaiset ovat todistetusti saapuneet Suvelaan.

– Vietnamilaisten jälkeen Suvelaan tulivat somalit ja sitten kosovolaiset. Me elettiin se sota kosovolaislasten kanssa. Oli monenlaista posttraumaattista juttua. Se oli aika hurjaa, muistelee asukaspuiston johtaja Hämäläinen.

Hämäläinen on työskennellyt Suvelan asukaspuistossa vuodesta 1983.

Suvelassa juhlitaan syyskuussa asukaspuiston nelikymppisiä. 37 vuotta asukaspuiston arkea elänyt Hämäläinen puolestaan on jäämässä alkuvuodesta eläkkeelle.

Hämäläinen iloitsee, että vanhan puistorakennuksen tilalle saatiin kuin saatiinkin uudet tilat. Puisto on toiminut kolme vuotta Suvelan kappelin vuokratiloissa.

Tilojen sijainti kappelin yhteydessä mietitytti, sillä asukaspuiston käyttäjissä on paljon muslimitaustaisia perheitä. Kaikki on kuitenkin mennyt hyvin.

Asukaspuistossa on vuosi vuodelta kohdattu uusia suvelalaisia esimerkiksi Irakista, Afganistanista, Pakistanista, Sudanista ja Kongosta. Konflikteilta ei aina vältytty. Hämäläinen alkoi jopa opiskella sosiaalipsykologiaa, jotta saisi keinoja eri ryhmien eturistiriitojen ratkaisemiseksi.

– Joka kesä tai syksy tulee uusia ilmiöitä. Tänä kesänä meille tuli ummikkoja Kamerunista, Hämäläinen kertoo.

Suvelassa panostetaankin niin sanottuun kielitietoiseen varhaiskasvatukseen.

– Tarkoitus on tehdä perheiden arki sujuvaksi. Se on avoimen varhaiskasvatuksen, asukaspuistojen ydin.

Hämäläinen kertoo Suvelan monikulttuurisuuden kääntyneen pikku hiljaa rikkaudeksi ja suvaitsevaisuudeksi.

– Monet, jotka ovat muuttaneet pois Suvelasta ovat kaivanneet tätä yhteisöllisyyttä ja muuttaneet takaisin. Kädenkäänteessä se ei kuitenkaan käynyt.

Sisällä uudenkarheissa tiloissa Jenni Ahola ja Anselmi leikkivät dubloilla Sonia Karimyanin ja Diegon kanssa.

Karimyan tulee puistoon, koska sieltä löytyy pojalle samanikäistä leikkiseuraa.

Jenni Ahola on yllättynyt asukaspuiston aktiviteettien määrästä. Toimintahetkiä on päivittäin ja elokuussa Suvelassa on ollut muun muassa kasvipainantaa, kuvasuunnistusta, katutaiteilua ja draamaleikkejä.

– Helppous. Ei tarvitse keksiä, mitähän tänään tekisi, Ahola summaa.

Jos jotain saisi toivoa, Ahola palauttaisi puistoruokailun. Espoon asukaspuistoissa järjestettiin kesäruokailua 1981–2009 lamavuosia lukuun ottamatta.

Viime vuosina puistoruokailun palauttaminen on noussut laajemminkin esiin. Sen kustannuksia on selvitetty, ja opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta on käsitellyt asiaa.

Hämäläinen muistelee puistoruokailun keränneen Suvelaan päivittäin 200–300 ruokailijaa.

– Se oli sosiaalinen tapahtuma. Lapset leikkivät ruokapiiriä talojensa pihoilla.

Hämäläisen mukaan entisenkaltainen puistoruokailu ei kuitenkaan enää toimisi ainakaan Suvelassa.

– Kesäruokailussa oli vain yhtä ruokalajia kerrallaan. Hankaluutta oli jo silloin aikoinaan. Siitä ei tulisi enää mitään.

Joissain Espoon asukaspuistoista koululaisille on iltapäivisin tarjolla kaupungin järjestämä maksullinen välipala. Suvelassa koululaiset tuovat omat välipalansa asukaspuiston jääkaappiin, koska ruokailutottumuksia on niin monenlaisia.

Suvelan asukaspuiston 40-vuotisjuhlia vietetään kakkukahvien ja ohjelman merkeissä perjantaina 6. syyskuuta pihalla kello 10–12.

Suvelan asukaspuisto

Suvelan asukaspuisto on toiminut vuodesta 2016 saakka samoissa tiloissa Suvelan kappelin kanssa. Osoite on Kirstintie 24.

Rakennuksessa on käytetty paljon kuparia ja suomalaista kuusta.

Alkuperäisessä 1979 rakennetussa puistossa kärsittiin sisäilmaongelmista ja se purettiin 2015. Asukaspuisto toimi vuoden väistössä Kirstin koulun tiloissa.

Aamupäivät on suunnattu perheille, iltapäivällä puiston sisätilat on varattu pienille koululaisille.

Uusissa tiloissa uutena palveluna ovat pyörähtäneet käyntiin 2–5-vuotiaille suunnatut kerhot. Kerhot ovat nykyään perheille maksuttomia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.