Kuka ottaa kopin? – Marika Kerätär haluaa uudistaa gallerioiden toimintatapoja

Kun yksi asia johti mielenkiintoisella tavalla toiseen, perhepäivähoitoyrittäjä ja kuvataiteilija Marika Kerätär sai maalauksiaan esille neljäksi viikoksi lontoolaiseen Chelsea Waterside Artspace -galleriaan Thames-joen rannalle.

– Galleria on osa Grosvenorin kaupunginosan kulttuuristrategiaa ja saa rahoituksensa Grosvenor Waterside Residents Companyn kautta, joka tuottaa asuinrakennuksen aulapalvelut. Galleria toimii asuintalon aulatiloissa.

Galleriakonsepti on Marika Kerättären mielestä niin loistava, että se pitäisi tuoda Suomeenkin.

–  Galleristit auttavat taiteilijaa kaikessa eikä taiteilijan tarvitse maksaa tiloista vuokraa. Teosten yhteydessä on taiteilijan yhteystiedot ja ostajat sopivat kaupoista suoraan taiteilijan kanssa. Taiteilija ei maksa myyntiprovisiota gallerialle, Kerätär selostaa.

Lontoolaistalossa galleria on ollut vuodesta 2016 lähtien ja vaihtuvia näyttelyitä on ollut koko ajan.

– Olisi hienoa, jos pääkaupunkiseudullekin perustettaisiin galleria johonkin isoon uuteen taloyhtiöön. Jos jokainen asunnonomistaja maksaisi yhtiövastikkeessaan vaikkapa 20 euroa kuukaudessa ekstraa, sillä voisi kattaa gallerian kulut. Jos asuntoja on liki 300, niin siitä kertyisi melkein 6 000 euroa kuukaudessa. Taiteilijoiden lisäksi tällainen galleria kiinnostaisi varmasti taideyliopiston opiskelijoita, Kerätär visioi.

Perinteisiä gallerioita tämä ei tietenkään syrjäyttäisi, vaan toimisi lisänä rakennus- ja taidealalla.

Kerätär muistuttaa, että taiteen avulla lisätään alueen viihtyisyyttä ja rahallistakin arvoa.

Kuvataiteilijana Marika Kerätär on itseoppinut, mutta hän on aina ollut luova ja rakastanut piirtämistä ja maalaamista. Alakoulussa opettaja Tuula Poroila oli se, joka näki tytön kiinnostuksen taiteita kohtaan ja otti tämän mukaansa öljyvärimaalauskurssille.

Nykyään päivähoitoyrittäjänä toimiva Marika Kerätär jakaa aikaansa lastenhoidon ja taiteen välillä. Hän hoitaa neljänä päivänä viikossa lapsia ja perjantait hän omistaa maalaamiselle.

Maalaaminen merkitsee Marika Kerättärelle rauhoittumista. Inspiraatio syntyy siitä hetkestä, kun hän ottaa maalausvälineensä esiin.

– Maalauksissani on aina häivähdyksiä virrasta tai kasvusta. Tykkään käyttää voimakkaita värejä tai yhden värin eri sävyjä. Haluaisin, että maalaukseni vahvistaisivat ja rauhoittaisivat myös katsojaa.

Väylä näyttelyyn Lontooseen avautui sattumalta.

– Yksi mieheni tuttu, joka on taidekeräilijä, asuu Englannissa. Esittelin hänelle kuvia muutamista maalauksistani. Hän ostikin kaksi maalausta – toisen itselleen ja toisen pomonsa työhuoneeseen.

Aluksi puheet mahdollisesta näyttelystä Lontoossa tuntuivat Marika Kerättärestä lähinnä vitsiltä, mutta pian hän sai tietää suosituskirjeestä, jonka tuttava oli lähettänyt lontoolaisgalleriaan.

– Kerroin sähköpostitse, ettei minulla ole ollut vielä yhtään gallerianäyttelyä eikä minulla ole alan koulutustakaan. Sieltä vastattiin, että he ovat kiinnostuneita taiteestani ja minua pyydettiin käymään galleriassa. Se onnistui kesälomani aikaan viime vuoden heinäkuussa, Kerätär kertaa.

Runsaan tunnin mittaisessa haastattelussa Marika Kerätär kertoi galleristeille ajatuksistaan ja taiteestaan. Sitten joulukuussa tuli kutsu kuukauden mittaiseen näyttelyyn.

– Olen gallerian ensimmäinen ulkomaalainen taiteilija, kaikki muut asuvat Lontoossa tai ainakin Englannissa.

Galleriassa oli samaan aikaan nähtävillä hongkongilaisen taiteilija Corn Shuk Mei Hon teoksia.

Koko alkuvuoden, valmistautuessaan näyttelyyn Marika Kerätär etsi tietoa muinaishistoriasta, maalasi ja laati maalauksistaan kertovia tekstejä.

– Halusin tuoda ylpeästi esille suomalaista muinaisuutta ja kertoa luonnon kunnioittamisesta ja tiiviistä yhteydestä luontoon.

Näyttelyssä oli yhteensä kymmenen Kerättären maalausta ja valokuvaa.

Lontoon näyttelyn teemana oli arvostus.

– Teema oli selvä saman tien kun aloin valmistella näyttelyä, koska arvostus on yksi elämäni tärkeimmistä arvoista, Kerätär perustelee.

Arvostuksen voi jakaa useaan eri kategoriaan: arvostukseen omaa itseään kohtaan, arvostukseen toisia ihmisiä kohtaan sekä arvostukseen omia juuria, omaa historiaa ja suomalaisia myyttejä kohtaan.

Marika Kerätär on kuulunut muutaman vuoden Kuninkaantien taiteilijoihin. Vuosi sitten hän teki kunnon nettisivut saadakseen taiteelleen näkyvyyttä.

Ensimmäiset askeleet näyttelyihin olivat Galleria Foggan -yhteisnäyttely kuluvan vuoden alussa, Kuninkaantien taiteiljoiden omat näyttelyt sekä See me -organisaation mahdollistama virtuaalinen näyttely, jonka kautta hän sai maalauksensa esille New Yorkissa.

Kerättären taidetta on nähtävissä Habitare-messuilla Design huonekaluja valmistavan Studio Arto Halmetojan osastolla. Habitaren teemana on Mielentilat ja miten kodin ympäristö, tässä tapauksessa taide, vaikuttaa ihmiseen.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut