Pienten asuntojen buumi näkyy jo Espoossakin – liki kolmasosa uusista asunnoista yksiöitä

Pienten asuntojen osuus uudistuotannosta on Espoossakin noussut huippulukemiin. Viime vuonna jo 60 prosenttia valmistuneista asunnoista oli yksiöitä ja kaksioita.

Varsinkin yksiöiden osuus on noussut samaan aikaan kun useimpien muiden asuntokokojen osuus on laskenut. Kun yksiöiden osuus valmistuneista asunnoista vuonna 2015 oli 7,2 prosenttia, viime vuonna osuus oli peräti 29 prosenttia.

Yksiöiden määrän voimakasta kasvua selittää muun muassa se, että rakentaminen on Espoossa viime vuosina keskittynyt länsimetron ja kaupunkiradan varteen, muun muassa Tapiolaan, Niittykumpuun, Matinkylään ja Vermonniittyyn Leppävaarassa. Näille alueille nousee pääasiassa kerrostaloja.

Vantaalla kaupunki heräsi viime vuonna rajoittamaan yksiöiden määrää uudiskohteissa enintään 30 prosenttiin. Syynä on muun muassa kehäradan varteen rakentuva Kivistö, jossa pienten asuntojen osuus pääsi nousemaan poikkeuksellisen korkeaksi.

Vantaan maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä arvioi viime syksynä Vantaan Sanomille, että kaikista Kivistöön valmistuneista asunnoista yksiöitä tai kaksioita oli 79 prosenttia (VS 5.9.2018).

Espoossa rajoitukseen ei vielä ole päädytty, vaikka asiasta on keskusteltu.

– Seuraamme kyllä tilannetta. Espoossa pienten asuntojen rakentaminen ei ole keskittynyt niin vahvasti yhdelle alueelle kuin Vantaalla Kivistöön, vaan niitä on tullut tasaisesti eri puolille kaupunkia, toteaa asuntopäällikkö Anne Savolainen Espoon kaupungilta.

Espoossa tilannetta tasoittaa Savolaisen mukaan myös se, että rakentaminen on kohdistunut pitkälti jo olemassa oleville alueille.

– Esimerkiksi Tapiolassa on perinteisesti ollut sekä pienempiä asuntoja että isompia pientaloja. Pitkälti 70-luvulla rakennetusta Matinkylästä taas löytyy väljempiä neliöitä. Uudet yksiöt eivät muuta näitä alueita pienasuntovaltaisiksi, Savolainen selvittää.

Tulevaisuudessa Espoossakin saattaa olla edessä rajoituksia pienille asunnoille. Ensi vuosikymmenellä esimerkiksi Finnooseen rakentuu uusi kaupunginosa, jonne tulee koteja noin 17 000 asukkaalle.

– Finnoossa on seurattava tarkkaan, minkä kokoisia asuntoja sinne tulee ja onko kokoa tarvetta säädellä. Parempi ratkaisu kuitenkin olisi, jos markkinat hoitaisivat säätelyn itse, Savolainen sanoo.

Tilastoja

Viime vuonna Espooseen valmistui 4 119 asuntoa.

Näistä yksiöitä oli 1 196 kappaletta, kaksioita 1 261, kolmioita 926 ja neliöitä tai sitä isompia asuntoja 736 kappaletta.

Yksiöiden osuus valmistuneista asunnoista on noussut voimakkaasti viime vuosina: 2015 se oli 7,2 %, 2016: 17,2 %, 2017: 19,2%, 2018: 29%.

Vuosina 2000–2015 yksiöiden määrä pysytteli muutamaa vuotta lukuun ottamatta alle 10 prosentissa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut