Suomalaisia herkkuja ei kannata unohtaa tapaspöydästä – Ahvenet ja kantarellit sopivat suupaloihin erinomaisesti

toimitus

Kun kalareissulta tarttuu mukaan tuoreita ahvenia tai sieniretkellä keräät koppaan kantarelleja, voit hyödyntää tuoreet, kotimaiset raaka-aineet tapaksia valmistaessasi.

Tapakset vievät makujen mukana Espanjaan tai oikeastaan ihan minne vain. Alun perin espanjalaiset tapakset ovat syntyneet monen eri maan aineksia ja vaikutteita yhdistelemällä.

Tapaksista pidetään nykyisin joka puolella maailmaa, sillä niiden syöminen on hyvin sosiaalinen tapahtuma ja pienet suupalat on helppo syödä.

Myös suomalaiseen suuhun ne sopivat erinomaisesti, ja yhdessä koettu tapashetki kokoaa porukan pöydän ääreen nauttimaan rennolla tavalla.

– Espanjalainen ruoka on suosittua Suomessa. Tänäkin vuonna pääkaupunkiseudulle on auennut taas uusia espanjalaisia ravintoloita, kertoo helsinkiläisen Tapas Barcelonan keittiöpäällikkö Juha Laine.

Erikoisia juustoja ja leikkeleitä saa muun muassa suurista marketeista ja kauppahalleista. Kuva: Annukka Roth Annukka Roth

Tapaksiin kuuluu laaja kattaus makuja. Ne sisältävät lihaa, mereneläviä, kasviksia, oliiveja, sieniä, pähkinöitä ja yrttejä.

Laine sanoo, että espanjalainen ruoka maistuu suomalaisille, koska se on täyteläistä ja siinä on makua ja lämpöä. Tapaksissa on myös pientä tulisuutta ja valkosipulia sekä mausteisuutta, joka on tunnetusti suomalaisten mieleen.

Laine uskoo tapasten suosion perustuvan siihen, että yhdellä kerralla voi ottaa paljon erilaisia pieniä annoksia ja sitä kautta saada illallisen, jossa on paljon erilaisia makuja.

– Pöytäseurueeseen voidaan ottaa monenlaisia annoksia, joita kaikki voivat maistella. Niistä syntyy sosiaalinen ja yhteisöllinen illallinen.

Se voi sisältää Laineen mukaan esimerkiksi marinoituja kasviksia, mausteista makkaraa, hyviä leikkeleitä, täyteläisiä espanjalaisia juustoja ja kylkeen punaviiniä.

Myös tapaksien suomalaisversiolle on annettu oma nimensä. Silloin, kun tapakset pohjautuvat suomalaiseen ruokaperinteeseen, niitä voidaan kutsua nimellä sapas.

Sapakset valmistuvat kotimaisista raaka-aineista, kuten kalasta, marjoista, vihanneksista, juureksista sekä sienistä. Ne toimivat täydellisenä osana niin arjen ruokahetkissä kuin juhlien päätähtenä.

Lähteet: Tapas ja muut Espanjan herkut, www.k-ruoka.fi

Kantarelliruisnapit

1. Lisää rasva ja sienet pannulle ja paista, kunnes kantarellien väri on kauniin kullanruskea.

2. Lisää kantarelleihin kevyt suola ja anna niiden jäähtyä.

3. Laita noin teelusikallinen tuorejuustoa ruisnappia kohden ja nostele jäähtyneet kantarellit ruisnappien päälle.

4. Silppua ruohosipuli ja ripottele silppu nappien päälle.

Kokeile carpacciota, jos olet karttanut raakaa lihaa. Kuva: Annukka Roth Annukka Roth

Carpaccio

1. Kääri naudan sisäfilee tuorekelmuun ja nosta se puoleksi tunniksi pakastimeen.

2. Leikkaa siitä terävällä veitsellä hyvin ohuita viipaleita ja asettele lautaselle.

3. Ripottele päälle sitruunanmehu sekä mausta suolalla ja pippurilla ja pirskota öljyä päälle.

4. Raasta päälle parmesaania.

5. Tarjoile rucolan kanssa. Lisää sormisuolaa tarvittaessa.

Ahvenet ovat parhaimmillaan, kun ne on paistettu tuoreeltaan. Kuva: Annukka Roth Annukka Roth

Ahvenet

1. Ripottele kalan pintaan kevyesti suolaa.

2. Kuumenna pannu ja lisää rasva. Paista kaloja molemmin puolin noin kahden minuutin ajan.

3. Nosta ahvenfileet varovasti lautaselle ja ripottele pinnalle suolaa, roseepippuria ja mätiä.

4. Koristele ketunleivillä.

Kesäkurpitsakierteet

1. Leikkaa kesäkurpitsa noin parin sentin levyisiksi pitkiksi suikaleiksi. Voit käyttää apuna myös juustohöylää.

2. Paista suikaleita oliiviöljyssä molemmin puolin hetki. Nostossa apuna toimii terävä haarukka.

3. Nosta suikaleet paiston jälkeen talouspaperin päälle. Mausta pinta suolalla ja sitruunapippurilla.

4. Sekoita vuohentuorejuusto, pilkottu ruohosipuli, raastettu valkosipulinkynsi ja pilkottu punasipuli.

5. Pyöritä noin sentin halkaisijaltaan olevia palloja ja laita kesäkurpitsasuikaleen alkupäähän.Lopuksi pyöritä kesäkurpitsat rullalle.

Uunituore leipä kuuluu tapaspöytään. Kuva: Annukka Roth Annukka Roth

Leipä

Leivän sisään

Koristeluun

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon oliiviöljy, suola ja hunaja sekä raastettu valkosipuli.

2. Lisää jauhoja vähitellen vaivaten, taikina saa jäädä hieman löysäksi.

3. Anna taikinan kohota peitettynä puolisen tuntia.

4. Kaada ja levitä taikina oliiviöljyllä voidellulle leivinpaperille, reunalliseen uunin kestävään vuokaan tai uunipellille. Peitä liinalla ja anna kohota vielä puolisen tuntia.

5. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Pilko kirsikkatomaatit ja oliivit. Raasta valkosipuli. Sekoita ne ja timjami taikinaan. Muotoile halkaisijaltaan noin 20 senttiä oleva leipä.

6. Paina kokonaiset kirsikkatomaatit leivän pintaan.

7. Paista leipää noin 15 minuuttia, kunnes se on kullankeltainen.

8. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja nosta päälle oliivit ja tuoretta rosmariinia ja ripottele kevyesti suolaa.

Savustettu paprikamauste antaa upean maun manteleille. Kuva: Annukka Roth Annukka Roth

Savupaprikamantelit

1. Laita kuumalle pannulle öljy ja hunaja, sekoita joukkoon mantelit. Paista sekoittaen minuutin ajan.

2. Lisää joukkoon suola sekäsavustettu paprikamauste ja anna paistua parin minuutin ajan.

3. Kaada leivinpaperin päälle erilleen, anna jäähtyä ja jähmettyä.

Marinoidut oliivit

1. Valuta oliiveista vesi.

2. Raasta tai pilko valkosipuli ja sekoita se öljyn ja oliivien kanssa.

Pähkinät ja sangria täydentävät toisiaan. Kuva: Annukka Roth Annukka Roth

Alkoholiton sangria

1 litra

1. Purista sitrushedelmien mehu kannuun. Lisää myös hedelmän toisesta puolikkaasta jäänyt hedelmäliha lohkoina kannuun.

2. Kaada sekaan viini. Anna maustua jääkaapissa noin tunti.

3. Kaada sekaan kylmä sitruunalimonadi ja jäitä.

Teksti ja kuvat: Annukka Roth

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

  1. Espoossa varmistui yhdeksän uutta tartuntaa – Kaupunki korjasi aiempaa lausuntoaan: Hoivakodissa ei olekaan koronaa
  2. Sijoitusyksiö Espoossa antaa huonomman vuokratuoton kuin Vantaalla – Ratojen varteen keskittyvä kasvu "voi vaikeuttaa syrjempänä raiteista sijaitsevien asuntojen vuokrausta"
  3. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
  4. Kivenlahden uimarannalla ulosteen aiheuttamaa saastumista – uimista vältettävä toistaiseksi
  5. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
  6. Lapsen varastettu pyörä löytyi netin myyntipalstalta – sopi kaupat Leppävaaraan ja pyysi poliisit paikalle
  7. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
  8. Shaker-lehti: Räppäri Setä Koponen vetämään olutbisnestä – "Tavoitteena on, että Olarista puhuttaessa tulisi ensimmäisenä mieleen panimo"
  9. Espoon kaupungintalon purkaminen ei ala loppukesästä – taloa koskeva valituskierre jatkuu
  10. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
  11. Hänninen 5.8.
  12. Kirkkonummi-päivät järjestetään koronasta huolimatta – torialueelle opastetut kulkuväylät
  13. Lattiahalkeamien vuoksi kaksi kuukautta suljettuna ollut länsimetron asema avautuu torstaina
  14. Kuntoportaiden suosio ei laannu – Soukka sai omansa, seuraavatkin jo suunnitteilla, olarilaisille luvassa pettymys
  15. Espoon automuseossa menopelejä ihaillaan myös kiiltokuvissa – vanhimmat 1900-luvun alusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.