Janita Lukkarinen ei ole yksin, näin monta alle 35-vuotiasta kohtalotoveria hänellä jo on – nuorten syövät ovat lisääntyneet eikä syytä tiedetä

Suomessa elää yli 7 000 alle 25-vuotiaana syövän sairastanutta henkilöä. Kuvituskuva.

Crista Lassfolk-Feodoroff

Sosiaalisen median myötä kasvanut avoimuus tuo julki entistä useammin myös koskettavia kohtaloita. Yksi otsikoihin nouseva asia on nuoren aikuisen syöpäsairaus, jonka tiimoilta uusia tapauksia uutisoidaan nyt lähes viikoittain.

Tälläkin hetkellä tuhannet suomalaiset odottavat pin up-julkkiksena tunnetun 26-vuotiaan, lymfoomaan sairastuneen Janita Lukkarisen uutisia Syöpäklinikalta.

Mediasta syntyy helposti kuva, että nuorten aikuisten syövät ovat lisääntyneet. Tilastojen valossa näin myös on.

Suomen Syöpärekisterin tilastojohtaja Janne Pitkäniemi kertoo tilastolukemat kaikkien alle 41-vuotiaiden sairastamien syöpien osalta.

Lukuun on laskettu mukaan myös alle 15-vuotiaat lapset, joita sairastuu syöpään vuosittain noin 160.

– Kun vuonna 2000 syöpään sairastuneita alle 41-vuotiaita suomalaisia oli vuositasolla noin 1 200, on luku nyt 1 400 eli on siellä selvä nousu, Pitkäniemi sanoo.

– Sitä ei olla vielä saatu selville, mistä nousu johtuu.

Nykyään keskimäärin 700 nuorta aikuista eli 18–35-vuotiasta sairastuu Suomessa syöpään joka vuosi.

Yleisimmät nuorten aikuisten syöpätyypit ovat verisyövät eli leukemiat ja imusolmukesyövät, erityisesti Hodgkinin lymfooma ja Non-Hodgkinin-lymfooma, sekä erilaiset aivokasvaimet ja sarkoomat.

Nuorilla miehillä yleisimpiin syöpiin lukeutuu kivessyöpä ja nuorilla naisilla rintasyöpä, kilpirauhassyöpä sekä kohdunkaulansyöpä.

Nuorten aikuisten syöpäsairaiden määrittelyssä on Suomessa hämmentäviä eroja: osa luvuista kertoo tilanteen alle 35-vuotiaiden osalta, osassa mukana ovat vielä yli 35-vuotiaitakin.

Kansainvälisesti määritelmään lasketaan mukaan ne syöpäpotilaat, joiden syöpä on todettu 20–39-vuotiaana.

– Kansainvälistä vertailua syöpäluvuissa vaikeuttaa erilaiset käytännöt erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten ikärajoissa, Pitkäniemi sanoo.

Suomessa myös hoitokäytännöt vaikuttavat määritelmiin, jos syöpä todetaan aikuisuuden kynnyksellä eli 15–19-vuotiaana, jolloin potilaat hoidetaan toisinaan lasten ja toisinaan aikuisten syöpäosastoilla.

Nuoret aikuiset syöpäpotilaat ovat usein väliinputoajia. He ovat aliedustettuina tukijärjestelmissä eikä heille ole osoitettu omaa erillistä edunvalvontaa.

Suurimmalla osalla on sairauden tai syöpähoitojen aiheuttamia myöhäisvaikutuksia, jotka ovat läsnä heidän jokapäiväisessä arjessaan.

– Alle 41-vuotiaana sairastetun syövän ennuste on hyvä, jopa 87 prosenttia paranee, tilastojohtaja muistuttaa.

Parantumisen jälkeen nuorella on edessään uudet haasteet: koulutus on usein kesken ja urasuunnitelmat vasta aluillaan, työllisyystilanne ei ole vakiintunut ja tulevaisuus on monin tavoin avoin.

Samalla taustalla kummittelee huoli sairauden uusimisesta.

Janne Pitkäniemi antaa lohdullisen tilastotiedon uunituoreesta tutkimuksesta alle 41-vuotiaana syöpään sairastuneille ja siitä selviytyneille, jotka onnistuvat vielä hoitojen jälkeen saamaan omia lapsia.

– Tutkimus on nyt osoittanut, että nuorena sairastuneen syöpäpotilaan lasten riski sairastua samaan syöpään on vähäinen, Pitkäniemi kertoo.

– Yli 98 prosentilla nuoren syöpäpotilaan lähisukulaiset eivät ole sairastuneet vastaavaan syöpään nuorella iällä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Jos sisarukseni sairastui nuorena syöpään, kuinka suuri on minun riskini? Suomalainen jättitutkimus kertoo 2.9.2019 9:56

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut