Jos sisarukseni sairastui nuorena syöpään, kuinka suuri on minun riskini? Suomalainen jättitutkimus kertoo

Kirjoittajan yritys lääkäriajan varaamiseksi tuotti pitkän puhelinjonotuksen päälle nollatuloksen. JOHANNA ERJONSALO

Mikko Välimaa

Jos ihminen sairastaa syövän nuorena, kasvaa hänen sisaruksensa riski sairastua samaan syöpään varsin vähän.

Yli 98 prosentilla nuoren syöpäpotilaan lähisukulaiset eivät ole sairastuneet vastaavaan syöpään nuorella iällä.

Tieto käy ilmi maanantaina julkaistusta Suomen Syöpärekisterin tekemästä tutkimuksesta.

Syöpärekisterin tilastojohtaja Janne Pitkäniemi sanoo, että tutkimus antaa tärkeää tietoa varhain syöpään sairastuneiden potilaiden lähisukulaisten syövistä.

Tästä voi olla hyötyä silloin, kun geenitietoa syöpäriskistä ei ole saatavilla tai geenitutkimusta suunnitellaan tehtäväksi.

– Tiedon perusteella voidaan informoida esimerkiksi nuoren aikuisen syöpäpotilaan sisaruksia vastaavan syövän riskistä, kun pohditaan esimerkiksi geenitiedon selvittämistä.

Lähisukulaisten suhteellinen vaara sairastua samaan syöpään oli suurin suolistosyövässä ja pienin se oli melanoomassa.

Varhainen suolistosyöpä perheessä nostaa tutkimuksen mukaan muiden lähisukulaisten suhteellisen syöpävaaran yli 10-kertaiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että alle 41-vuotiaana suolistosyöpään sairastuneiden potilaiden sisarten riski sairastua varhaiseen suolistosyöpään oli yksi sadasta, kun väestötasolla riski on yksi tuhannesta.

Huomattava osa suolistosyövistä todettiin perheissä, joissa esiintyy tunnettuja suolistosyöpäsyndroomia, kuten FAP- tai Lynch-syndroomaa.

Rintasyövässä sairastumisriski kasvoi noin 3,5-kertaiseksi. Alle 41-vuotiaana rintasyöpään sairastuneiden potilaiden sisarten riski saada rintasyöpä nuorena oli kaksi prosenttia, kun vastaava satunnaisen suomalaisen naisen riski on 0,6 prosenttia.

Aivo- ja keskushermoston syövissä havaittiin 2,5-kertainen suhteellinen syöpävaara ja melanoomassa alle kaksinkertainen.

Kaikki aivojen ja keskushermoston syövät selittyivät periytyvällä neurofibromatoosi-taudilla.

Tutkimuksessa laskettiin myös nuorena sairastuneen syöpäpotilaan omien lasten saman syövän riski.

– Tämä väestölähtöinen tutkimus antaa hyvän jatkomahdollisuuden nuorten potilaiden syöpien perheittäisen kasautumisen syiden tarkempaan tutkimiseen, sanoo Pitkäniemi.

Tutkimus tehtiin Suomen Syöpärekisterin ja Suomen Akatemian kasvaingenetiikan tutkimuksen huippuyksikön yhteistyönä. Siinä oli mukana liki 380 000 suomalaista vuosina 1972–2012.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut