Konkaripoliisin arvio: Porvoon poliisiampumisten selvittäminen venyy loppuvuoteen asti – "Poikkeuksellinen tapahtumasarja"

Yli kahdenkymmenen vuoden ajan poliisityötä tehnyt ylikomisario, Tampereen poliisiammattikorkeakoulun opettaja Sami Hätönen vastaa hyvin suoraan, kun häneltä kysyy onko poliisiin kohdistuva väkivalta Suomessa raaistunut.

– Viime viikonlopun tapahtumat ovat tietysti tuoreessa muistissa. Senkin valossa voi sanoa, että on. Trendi on ollut samankaltainen kaikkialla maailmassa, ja Pohjoismaissa Ruotsin tilanne on tietenkin huolestuttava, Hätönen kuvaa poliisityön arkea.

Viikonlopun tapahtumat eivät poliisikoulutuksessakaan aivan heti unohdu.

– Niin poikkeuksellisesta tapahtumasarjasta kuitenkin puhutaan, että kattavan analyysin valmistuminen menee varmasti loppuvuoden päiviin, Hätönen vakuuttaa.

Suomalainen poliisi selvitti sunnuntain ruotsalaisveljesten takaa-ajon tyylipuhtaasti siinä mielessä, että poliiseja kohti useaan otteeseen ampuneet veljekset saatiin kiinni käytännössä vahingoittumattomina Sarkkilan risteyksessä Hämeenkyrön ja Ikaalisten kuntarajalla.

Kansalaiskeskustelussa on pohdittu useaan otteeseen sitä, olisiko sama toteutunut edes muissa Euroopan maissa. Harkintaa ja hyvää suunnittelua Hätönen pitääkin suomalaisen poliisityön vahvuutena.

– Vankka pohdinta on kaiken poliisityön perusta. Lähtökohtana on että lähes jokaisesta tehtävästä tulee selviytyä jopa yhden partion voimin. Tämä tarkoittaa sitä, että päivittäistoiminnan laatu, sellainen poliisityön perustaso tulee koko ajan olla korkeata luokkaa.

– Jotta tämä toteutuisi, se edellyttää paljon tietysti myös koulutukselta: korkeaa tasoa pitää vaalia ihan koko ajan. Sisällöistä ja laadusta täytyy pitää johdonmukaisesti kiinni silloinkin, vaikka poliisityöhön liittyvä ulkopuolelta tullut väkivalta kasvaisikin.

Hätösen mukaan laadukas opetus lähtee nimenomaan henkisen ja fyysisen suorituskyvyn yhdistelmästä.

– Se on kaiken perusta. Sitten on tärkeä muistaa, että poliiseista ei voi tehdä mitään marionetteja. Tämä tarkoittaa tietysti sitä, että jokainen poliisi on yksilö, joka reagoi tilanteisiin oman luonteensa mukaisesti.

Sami Hätönen

Ylikomisario, on työskennellyt poliisina noin parinkymmenen vuoden ajan.

Työskennellyt vuodesta 2008 alkaen Poliisiammattikorkeakoulussa vastuualueenaan poliisin valvonta- ja hälytystoiminnan johtamisen opetus- ja asiantuntijatehtävät.

Harrastaa valokuvaamista: julkaissut Instagramissa lukuisia kuvia poliisiautoista.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut